Härligt fruktbröd!

sep 7, 2016 | Bakning

Sommaren klänger sig kvar och jag går fortfarande utan strumpor i skorna. Ett tecken på att hösten inte riktigt är här. Igår på golfträningen så stod både jag och min son i kortärmat när klockan närmade sig 18.00. Underbart att njuta av värmen ett tag till även om jag längtar till då vi börjar elda i kaminen och man får dra på sig raggsockorna. Men var årstid har sin charm.

Nu börjar vardagens rutiner sätta sig och idag var första gången vi kom iväg rätt tid. (Jag fick ta till en muta 😉 Jag kommer nästan alltid in i bakperioder på hösten trots att jag inte äter så mycket bröd själv men det är ju så kul att baka. För några dagar sedan bakade jag ett fruktbröd jag varmt kan rekommendera. Otroligt gott, saftigt och tungt. Perfekt att ge bort i present eller köra till bicepsträning med. Receptet hittar du längre ner! Ps. har du kokat plommonmarmelad så gifter sig brödet och marmeladen gudomligt.

Filmjölksbröd med frukt och nötter!
  •  250-300 g valfria blandade nötter och frön, t ex solrosfrön, pumpakärnor, hassel-, pekannötter
  •  250-300 g torkade frukter, t ex aprikoser, plommon, russin
  •  1.5 tsk salt
  •  2 dl rågmjöl
  •  4 dl vetemjöl
  •  5 dl filmjölk
  •  1 tsk bikarbonat
  •  1 dl mörk sirap

Gör så här

  1. Hacka nötterna grovt och strimla frukterna. Blanda nötter med salt, råg- och vetemjöl. Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna med sirapen och frukten. Rör ihop till en jämn smet.
  2. Häll smeten i en brödform, 1,5-2 liter, med bakplåtspapper i. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 2 timmar. Täck eventuellt brödet på slutet om det blir för mörkt. Ta brödet ur formen och låt svalna i handduk