HASSELBACKADE BETOR!

mar 29, 2019 | Gott och blandat, Vego

ingrid_hasselbacksbetor_2

Just nu är jag inne i en period där jag hittar mycket inspiration från kokboken ”Plåtmat”. Det blir provlagning flera gånger i veckan. Betygen från barnen har varit väldigt positiva.

Ikväll åt vi lite rester tillsammans med hasselbacksrödbetor med bönröra. Supergott!

HASSELBACKADE BETOR MED BÖNDIPP

4 portioner som förrätt.

  • 600-800 g små rödbetor
  • 2 msk raps-eller olivolja
  • flingsalt och svartpeppar
  • SÅS 
  • 50 g smör
  • 1 förpackning kokta stora vit bönor á 400 g, sköljda och avrunna
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk finriven parmesan
  • 2 tsk citronsaft
  • salt och svartpeppar
  • TOPPING
  • 40 g salta pistagenötter, grovt hackade
  • 1 citron
  • 50 g smörgåskrasse

GÖR SÅ HÄR

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skölj och skala betorna. Hasselbacka dem och lägg dem på en klädd plåt. Ringal över oljan och salta. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills betorna är genommjuka.
  • SÅS
  • Bryn smöret genom att smälta det på medelvärme i en kastrull tills det har slutat bubbla och börjat bli brunt. Ställ åt sidan och låt svalna en aning. Mixa bönorna släta med crème fraichen. Blanda långsamt ner smöret i en tunn stråle, mixa hela tiden. ha inte i det grumliga bottenskrapet från det brynta smöret. Smaka av med parmesan, citronsaft, salt och svartpeppar.
  • MONTERING
  • Toppa betorna med bönröran genom att spritsa eller klicka ut över betorna. Strö nötterna på röran, salta, peppra och lägg citronklyftorna vid sidan om. Klipp över krassen. NJUT!

 

hasselbacksbetor_1