Helgkalkon med underbart god fyllning!

dec 29, 2020 | Fågel

För några dagar sedan slog det mig att när mina barn blir stora och ska laga något som deras mamma gjorde kommer de aldrig veta vilket recept jag använde. Jag gör nästan aldrig likadant utan letar ständigt efter nya recept eller lägger till något. När jag bakar bullar testar jag alltid något nytt. Det blir aldrig som förra gången. Men det finns ett undantag och förmodligen ett recept jag kommer göra om och om igen och det är det här kalkonreceptet. Jag fick det från min mamma men jag får ju självklart inte till det som hon får. Det smakar alltid bättre när hon tillagar kalkonen. Dessutom är hon bättre på att slå en sås än vad jag är. Lycka till!

Stekt kalkon med god fyllning

Du behöver:

3-4 kg kalkon

Fyllning:

4 dl couscous

75 g smör

4 dl vatten

1 ½ tsk salt

1 buljongtärning

1-2 st gul lök, hackad

2 äpplen, grovt hackade

150 g kärnfria katrinplommon, klippta i mindre bitar

3-4 strimlade soltorkade tomater

100 g grovt hackade valnötskärnor

Om du har köpt en fryst kalkon vilket är det vanligaste så tina upp den enligt anvisningarna på förpackningen eller ca 2 dygn i kylskåp.

Gör så här:

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Koka i en kastrull upp 4 dl vatten med 1 buljongtärning, 75 g smör och ca 1 ½ tsk salt. Flytta kastrullen från värmen. Lägg i couscousgrynen när smöret smält. Lägg på locket och efter 5 minuter har grynen svällt.

Blanda då i lök, äpplen, soltorkade tomater, valnötter och katrinplommon. Låt det svalna helt.

Ta ut eventuellt inkråm ur kalkonen, skölj fågeln och torka av den. Gnid in den in- och utvändigt med salt och peppar. Fyll kalkonen med couscousblandningen. Bind ihop kalkonen runt hals och gump och bind även in ben och vingar men lägg helst inget snöre över bröstet. Pensla fågeln runt om med smält smör.

Lägg kalkonen med bröstet upp i en långpanna eller en rymlig ugnsform. Stek den i ugnens nedre del i 2-2 ½ timme. Pensla med smör då och då. Täck mot slutet med aluminiumfolie om stekytan ser ut att bli för mörk. Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen på en genomstekt kalkon bör vara 72 grader. Man kan även sticka i lårvecken – saften som sipprar ut får inte vara rosafärgad. Är den rosa måste fågeln stekas lite till. Täck fågeln med folie under tiden du gör den goda såsen.

* Tänk att alltid hantera rå fågel med varsamhet, det vill säga var riktigt noga med hygienen. Skärbrädan, redskap, händer – allt måste diskas eller tvättas ordentligt när man skurit och tagit i rått fågelkött.

Häll lite vatten i formen där fågeln legat och vispa runt så stekskyn löses upp. Sila och mät skyn i en kastrull. Öka den med ca 3-4 dl vatten. Lägg i en ihopknådad ”kula” av ca 4 msk mjöl och 3 msk smör som under omrörning får lösas upp. Häll i ca 2-3 dl grädde och sjud såsen några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar, 1 tsk italiensk salladskrydda och 1-2 msk sherry.

Skär upp kalkonen och servera med såsen, rönnbärsgelé, sockerärtor och hasselbackspotatis.

img_0293