Hemgjord gnocchi med pesto!

mar 16, 2020 | Pasta, Vego

Det här var första gången jag testade att göra gnocchi. Har du format kroppkakor är det här en mindre Italiensk kusin. Jag gjorde en egen pesto som jag ringlade över. Så gott och enkelt. Men hur är det nu man uttalar gnocchi? Jo, det fick jag lära mig genom google.

Vi säger: Gno-ki.

Det uttalas: Njo-ki

Hemgjord gnocchi med pesto

Ingredienser:

  • 800 g mjölig potatis
  • 1 stort ägg
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 1/2 msk salt

Pesto med solrosfrön, perfekt om du inte tål nötter

  • 1 kruka basilika
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 1 dl riven parmesanost
  • ca 1 dl olivolja
  • Salt

Gör så här: 

  • Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Tips! Nu gör du peston: Lägg i basilikabladen, vitlök i en matberedare eller skål. Mixa. Tillsätt sedan olivoljan och fortsätt mixa. Häll i solrosfrön och mixa till en grov blandning. Tillsätt ost och ev salt. Mixa bara lite lätt. Häll eventuellt ner med olivolja icm du tycker peston känns för tjock. Det är en smaksak.
  • Låt potatisen svalna och pressa potatisen med en potatispress. Blanda ner ett helt ägg och fortsätt med mjölet. Salta och blanda runt noggrant.
  • Rulla sedan gnocchidegen till små bollar, cirka en tesked per gnocchi. Rulla och tryck sedan till varje gnocchi mot en gaffel så får ni ett fint mönster på varje.
  • Koka upp saltat vatten i en rymlig kastrull. Lägg ner all gnocchi, skaka till kastrullen så de inte fastnar på botten. Låt sedan koka. När de kommer upp till ytan är det klara att äta.
  • Severa med den ljuvliga peston och njut. Smaklig spis!

IMG_4133