Nää, det är inte inte den 4 mars 2014 (Fettisdagen). Det är fortfarande höst 2013 men vi har semlor i butikerna ändå. Höstsemlor. Passa på att köp hem semlor till ditt ”fredagsmys” eller till helgen. Blunda och njut av semlan medan du drömmer dig bort till våren och fettisdagen.
Lite Historia om Semlan
Semlan, eller fastlagsbullen, som vi är vana att äta den med grädde och mandelmassa är en ganska ny uppfinning. Däremot går seden med bakverk inför fastan tillbaka till medeltiden.
Sverige var ett katolskt land fram till reformationen och inom den katolska kyrkan fastade man inför påsken. Och inför fastan, under fastlagen, åts och dracks det mycket och gott – det var viktigt att få i sig mycket energi inför fastan. Samtidigt var detta en tid för fest och glädje.
Seden med fastlagsbröd och senare fastlagsbullar kom troligtvis från Danmark och Tyskland och spreds hit under 1600-talet. Långt senare, när vitt mjöl blivit så vanligt att fler än de allra rikaste hade råd att äta det fick semlorna den form de har i dag, runda, söta, bakade på fint vetemjöl och socker.
Från början var det bara på fastlagens tredje dag, fettisdagen, som det var tillåtet att kalasa på semlor. I dag säljs semlor från jul till påsk. Vi äter semlor som bakelser men många gör också hetvägg – serverar semlan i varm mjölk. Detta är ett gamalt sätt att äta fastlagsbröd.
Att äta semlor fyllda med mandelmassa eller annan fyllning och grädde blev vanligt först under mellankrigstiden.
Ordet semla kommer förresten från ”simila” – det latiska ordet som betyder ”det finaste mjölet”.
Att äta sin semla i ett fat med varm mjölk är en gammal sed – prova hetvägg!
Du behöver
- En semla per person
- 2-3 dl mjölk per person
- (socker, kanel, vanilj eller kardemumma)
Gör så här:
Hetvägg är ett gammalt sätt att servera sin semla. Sättet att äta sin semla i varm mjölk har varit vanlig i Sverige sedan 1700- talet och många tycker fortfarande att det är just så här en semla ska avnjutas!
För att laga hetvägg bakar du först en omgång klassiska semlor efter storlek och smak.
Värm sedan mjölken så den bli het, men inte kokar.
Lägg en semla i ett djupt fat och slå mjölk runt. Servera genast!
En del smaksätter mjölken under värmningen. Kanel, vanilj, kardemumma och/ eller socker är kryddor som går fint till semlan.
Hetvägg – ordet kommer från det tyska ”heisse wecken” (ungefär heta kilar), en kvarleva från den tid när fastlagsbröden var formade som kilar eller kors.
Information och recept från www.semlor.nu