Högrevsburgare!

apr 7, 2014 | Kött

En burgare är alltid rätt. 632 000 träffar får du om du söker ”hamburgare” på nätet. Jag tror alla har sin egen favorit när det gäller den perfekta burgaren. Jag gillar hamburgare men är inte någon nörd på området så jag har inte testat mig fram till en favorit men är nyfiken och testar gärna nya kryddningar och tillbehör. Bröd, dressing, kött, tillbehör och dryck. Det finns otroligt många varianter. Kolla in de här två varianterna: www.hamburgare.org

Älgfärsburgare med chilibröd, inlagd rödlök, prästost och stekt höstsvamp.

Hamburgare med rödvinskokt rödlök, palsternackschips samt pepparmajonäs.

Eftersom veckans annonsblad innehåller högrevsfärs tänkte jag bjuda på ett recept på en hamburgare som är lagat på just högrev. Färs av högrev har en något högre fetthalt än traditionell nötfärs. Eftersom fettet är en viktig smakbärare framträder köttsmaken tydligare

Nyttig info om högrev: Högreven sitter på nötdjurets skulderparti mellan entrecote och hals. Högrev är prisvärt och smakrikt framdelskött, utmärkt till gryta och wok men kan också användas till stek. Fetthalten är relativt hög på ca 13 procent och högreven passar därför bra att mala till en extra saftig och smakrik färs. / Scan.

Lyxiga högrevsburgare med cheddarost, bacon & avokado

  • Antal portioner: 4 portioner

INGREDIENSER

  • 700 g högrevsfärs
  • 8 st tunna skivor pancetta eller bacon

salt, nymalen svartpeppar:

Karamelliserad lök::

  • 3 st gula lökar, hackade
  • 1/2 dl olivolja

Valfria tillbehör::

  • 1 sats(er) rostad klyftpotatis
  • 4 skiva(or) cheddarost
  • 3 st tomater, skivade
  • 2 st avokado, skivade
  • 4 st portionsbröd, delade
  • 4 st salladsblad
  • 4 st saltgurkor, klyftade
  • 1 dl majonnäs

ketchup eller tacosalsa:

senap:

SÅ LAGAR DU

Sätt ugnen på 150 C. Sprid ut pancetta på en plåt och ställ i ugnen tills de är knapriga, ca 15 min. Lägg på hushållspapper.

Gör karamelliserad lök: Stek lök långsamt på svag-medelvärme i olja till gyllene färg, det tar ca 20 minuter. Häll på lite vatten om det blir för torrt, låt koka in och smaka av med salt. Häll upp i skål och ställ åt sidan.

Tänd grillen om du grillar med kol eller briketter. Förbered och lägg upp önskade såser och tillbehör. Dela färsen i 4 lika stora delar och forma till burgare som är ca 2 cm höga. Arbeta inte färsen mer än nödvändigt för att den ska ta ihop. När kolen fått samma färg som cigarraska eller gasolgrillen är varm grillar du burgarna några minuter per sida, salta och peppra. Servera med dina favorittillbehör.

Tips: Smaksätt färsen med 1-2 msk hackade, inlagda jalapenos.

Recept från www.svt.se/gokvall

virkad hamburgre

Bilden kommer från http://youmeknit.shop.textalk.se/