Högrevsgrytan blev en flört med Italien!

sep 17, 2014 | Kött

När jag får feeling i köket och är sugen på att laga mat börjar det oftast med ett recept jag blir nyfiken på. Sen brukar det sluta med att jag ändå gör min egen variant på rätten. För några dagar sedan köpte jag högrev. När jag väl skulle laga till grytan som jag hade planer för så fattades nästan alla ingredienserna, så det slutade med en helt annan gryta men en lyckad sådan. Ibland är det skönt när det inte blir som man tänkt sig. Jag kan varmt rekommendera att göra den här flörten med Italien. Barnen slickade tallrikarna! Ett gott betyg! Testa du med!

Här kommer ursprungsreceptet på

Ragù napoletano di Gina

Receptet kommer från Allt om mat

2,5 tsk salt

1,5 dl vatten

1,5 dl torrt vin

6 vitlökar

500 g tjocka revbensspjäll

1 kilo benfri högrev

2,5 kilo skalade tomater på burk

400 g pasta (gärna stora pastarör)

0,5 dl olivolja

Topping:

ca 2 dl parmesanost

250 g ricottaost

Gör så här:

Tillagning: 40 min + 2 1/2 timmes koktid

1. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Putsa köttet och stek det i olja i en stor stekgryta ca 15 min. Låt vitlöksklyftorna steka med när ca 2 min återstår av stektiden.

2. Häll i vinet, lite i taget, och låt det ånga bort. Tillsätt lite av spadet från tomaterna och fortsätt att fräsa med locket på ca 30 min. Rör i botten då och då så att det inte bränner fast.

3. Häll på tomater och vatten. Tillsätt salt och småkoka med locket på glänt 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört. Rör om då och då.

4. Ta upp och skär köttet i bitar. Lägg tillbaka köttet i såsen.

5. Koka pastan i lättsaltat vatten i en gryta ca 15 min. Låt pastan rinna av och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt hälften av ragun och blanda väl. Toppa med resten av ragun, ricotta och parmesan

italiensk högrevsgryta