Honungsglaserad brysselkål!

dec 17, 2015 | Vego

Trots att julen snart är här så rullar fortfarande vardagen på med allt vad det innebär. Hämtning och lämning av barn. Middagar ska lagas, ungar badas, kläder tvättas samtidigt som julförberedelserna snurrar i huvudet som i ett parallellt universum, juluniversum. När barnen öppnade lucka nummer 17 idag så kände jag plötsligt lite, men bara lite panik över att bara en julklapp är inhandlad och ingen mat planerad. Men av erfarenhet så vet jag att jag jobbar bäst under press så jag lär väl sitta den 23 och slå in paket och samtidigt laga 17 olika sorters rätter. Frågan är väl ganska given vem som däcka i soffan när ”Kalle” visas.

Det finns vissa gröna varor i butiken jag vurmar för extra mycket den här tiden på året. Det är brysselkål och grönkål. Det som är kul är att några av barnen också är tokiga i brysselkål.

Till ca 4 portioner:

400 g brysselkål
1-2 msk flytande honung, efter smak
flingsalt
lite svartpeppar
1 röd lök
flytande smör att steka i
ev 1-2 msk balsamvinäger/balsamicovinäger

Gör så här:

Plocka av ”fula” blad på brysselkålen.

Värm en stekpanna med smör och honung i. Skär löken i ganska stora bitar och tillsätt i stekpannan tillsammans med brysselkål och ev balsamvinäger. Salta och peppra och stek tills brysselkålen blivit glansig och fin.

Servera till t.ex. julskinka eller om det inte är jul… så går det bra ihop med t.ex. lax och potatis. Gott!