Hösten är här!

sep 26, 2013 | Okategoriserade

Nu är hösten här och jag kan ärligt säga att jag älskar den. Nu äntligen kan jag börja elda i kaminen och tända ljus till middagen. Dra på mig en tjock tröja och mössa när jag ska pyssla i trädgården. Jag upplever att allt går in i en slags vila när det är höst. Det är ok att vara inne, jag behöver inte vara ute bara för att det är sol. Det ges möjligheter till andra aktiviteter som har vilat under sommaren. Som att lägga pussel eller att göra ett långkok under helgen och fylla frysen med bra matlådor. Jag har hört att många upplever hösten som mörk och att det är lätt att bli tung i sinnet. Jag har aldrig upplevt det. Varje årstid har sin charm och för mig är hösten förknippat med så mycket positivt. Som att plocka svamp.

När jag var liten så åkte vi ut varje höst och plockade svamp. Vi åkte på slingriga skogsvägar och spanade efter den perfekta svampskogen. Vi gick på känsla när vi stannade. Sniffade med nosen och konstaterade att ”här finns det svamp”. Men nu är sanningen den att vi skulle ha tur om vi hittade något guld i skogen. Eftersom det bara är en i familjen som har bra lokalsinne (mamma) så var jag mer koncentrerad på att hitta tillbaka till bilen än att leta svamp. Det var ett äventyr när det var dags för årets svampplockning, iallafall om man gick med pappa. Då visste man aldrig var man kunde hamna eller hitta. Jag, mina barn, man och svärföräldrar brukar åka ut och plocka trattkantareller varje höst. Det finns gott om dom i skogarna på ön. Sen torkar jag dom och förvarar dom i en glasbruk. Det är perfekt att smula ner lite svamp i köttfärssåsen, grytan, soppan eller såsen. Jag önskar dig en god svamptur och kom ihåg kompassen!

Veckans tips!

Befinner du dig i Stockholm 28-29 september rekommenderar jag dig att besöka höstmarknaden på Skansen. Väl värt ett besök!

Upplev en marknad som vid sekelskiftet 1900!

 Sala-Janne har sin egna ruljangs på höstmarknaden som länsman inte gillar, men det struntar han i. Får han bara en sup, lura av någon ett par spänn och vänslas lite med fala damer är han nöjd. Du träffar Sala-Janne när Skansen byalag bjuder in till den årliga höstmarknaden på Skansen.


Höstmarknaden är ett frodigt evenemang komplett med krogmadamer, hästkarlar, bönder och torpare som säljer årets produkter på marknaden. Den arrangeras av Skansens byalag och här kan man få en smak av hur det glada marknadslivet levdes förr.

Här kan du också passa på att fylla skafferiet med årets honungskörd, fina sylter och marmelader, grönsaker och rotsaker, textilier, träslöjd, husgeråd, färgpigment, handslagna rep, hornslöjd, leksaker, grönsaker, karameller, fina getostar, bullar och matbröd, sylt och saft och mycket annat.
Krogarnas meny innehåller ärtsoppa med varm snaps, kroppkakor och färsk fisk. Dessutom kan man roa sig med durspel, se på dansen i vägkorset och leka ålderdomliga lekar, ibland ganska våldsamma, som dragkamp och brottning. Den som vill kan testa sin balans på knuffstocken och få utlopp för ett och annat med att krossa porslin.

Information och bild från www.skansen.se