För någon vecka sedan hade jag ett gäng sköna bönor på middag. Vi hade lite syjunta och sedan åt vi en bit god mat. Precis som det ska vara en helt vanlig måndag. Lite extra guldkant på vardagen. Som ni säkert anat så gillar jag mycket med hösten. Maten, mörket, det lugnare tempot. Lite som att gå i ide och hitta vilan.
Idag tänkte jag inspirera er med den HÖSTMENY jag bjöd på för någon vecka sedan.
- Kronärtskockor ( recept)
- Kantarellpizza (recept längre ner)
- Rödbetor med smör (recept)
- Vridna baguetter (recept)
- Goda ostar med färska fikon (köp de du gillar)
- Äpple/päronpaj med valnötter och grädde (recept)
KANTARELLPIZZA
- En förpackning tunn pizzadeg
- ca 1,5 dl creme fraiche
- en skivad rödlök
- 2 dl smörstekta kantareller
- 2-3 dl riven mozzarellaost
- en msk rostade pinjenötter
- salt och peppar
Lägg pizzadegen på en bakplåtsklädd plåt. Bred ut ett tunt lager crème fraiche. Strö ut rödlök och kantareller. Strö över osten. In i ugnen på rekommenderad ugnstemperatur enligt pizzadegsförpackningen. När den är klar toppar du med pinjenötter, salt och peppar. Servera direkt.
PÄRONKAKA MED VALNÖTTER
- 150 g kallt, tärnat smör
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl grovmalt rågmjöl
- 2 små päron eller äpplen
- 1 dl valnötter
- flingsalt
- vispgrädde (till servering)
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj en form ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).
- Nyp ihop smöret med strösocker i en bunke. Tillsätt ägg och blanda väl. Rör ner vetemjöl, rågmjöl och rosmarin och blanda till en jämn deg.
- Tryck ut jämnt i formen. Dela, kärna ur och skär päron/äpplen i 1/2-cm tunna skivor. Tryck ner skivorna och valnötter i ett fint mönster i kakan.
- Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna. Toppa med lite flingsalt. Servera gärna med vispgrädde.