Hummerpremiär

sep 27, 2021 | Havet, Skaldjur

Idag är det en premiär, men inte vilken som helst. Hummerpremiären är som vanligt den första måndagen efter den 20:e september.

2021 betyder det att premiären är den 27 september kl. 07.00. Årets säsong sträcker sig från 27 september till 30 november. Yrkesfiskare får fortsätta ytterligare en månad.

2003 infördes ett delvis nytt regelverk kring hummerfisket, detta i syfte att på sikt stärka bestånden. Den främsta ändringen är att hummer endast får fiskas med tinor. De nu gällande reglerna (sedan 1/1-2003) är:

• Vid fiske efter hummer får endast hummertina användas.

• Vid fritidsfiske efter hummer får högst 14 hummertinor användas per person. En hummertina skall ha minst två cirkulära flyktöppningar med en minsta diameter om 54 millimeter placerade i den nedre kanten av varje rums yttervägg. Det bör observeras att den som använder ett fiskeredskap själv skall sätta och vittja redskapet. Något ställföreträdande fiske för annan person är således inte tillåtet.

• För hummer gäller minimimåttet 8 centimeter mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, mätt parallellt med mittlinjen (carapaxlängd). Om carapaxlängden på en hummer inte uppgår till 8 centimeter skall den genast släppas tillbaka i havet

• Fiske efter hummer med yttre rom är förbjudet. Om en rombärande hummer fångas skall den genast släppas tillbaka i havet.

• Före hummerpremiären råder redskapsförbud. Det är således förbjudet att fiska med nät, ryssjor och tinor fr.o.m. den 15 september fram till hummerpremiären. Undantagna från bestämmelsen är sillgarn, makrillgarn, hajgarn samt ryssjor och tinor för fångst av ål på mindre vattendjup än 6 meter och tinor för fångst av havskräfta på större djup än 30 meter.

• Hummern får fiskas fram till 30:e april men får under tiden fr.o.m. den 10 maj fram till hummerpremiären inte hållas i någon form av sumpningsanordning. Information och bild från Svenska Hummerakademin.

Jag äter helst hummer som den är. Alltså kokt enligt reglerna och bara som den är. Det är så mycket smak så naturell är grymt gott, och sen ett glad bubbel eller god öl sitter aldrig fel. MEN…jag kan även rekommendera att gratinerna den om du vill göra det festligare. Receptet hittar du här:

Gratinera hummer en busigt enkelt och väldigt gott. Festligt att servera och kanske vanligast runt nyår. Eller varför inte byta ut prinskorven mot hummer på självaste julafton. Kanske vore något?

GRATINERAD HUMMER!

  • 1 hummer (ca 550 g)
  • 50 g parmesanost
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1/2 tsk chiliflakes

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 275°.
  2. Klyv hummern och krossa klorna lätt. Ta bort tarmen och magsäcken.
  3. Riv osten. Blanda smöret med ost, gräslök, citronskal och chiliflakes.
  4. Klicka smöret på hummern.
  5. Gratinera hummern mitt i ugnen ca 5 min. Servera genast.
  6. Receptet kommer från Allt om mat.
IMG_6180