Hur kokar du din risgrynsgröt!

nov 27, 2013 | Okategoriserade

Jag skrev igår om att jag träffade ett gäng tjejer över en middag. Vi kom in på ämnet ”hur man kokar risgrynsgröt”. När jag har tillagat risgrynsgröt så kokar jag upp mjölk och grädde och häller i riset, salt och kanelstång. Rör som tusan så det inte bränner fast i botten. Innan servering åker den obligatoriska mandeln i gröten. Men nu har jag fått en hel del nya tips på hur jag ska tillaga min risgrynsgröt. Koka den dagen innan, linda sedan in den i en stor duk, låt den stå över natten så är den klar att äta på morgonen. Eller, häll i alla ingredienser i en ugnsdålig kastrull/gryta. Ställ in den i ugnen på 100 grader och låt den koka klart i ugnen. Jag har aldrig hört om dessa varianter. På måndag morgon kommer jag ”sätta” en gröt som kommer ätas på måndag kväll. Jag kommer återkomma med bilder och hur resultatet blev. Här kommer ett klassiskt grötrecept.

Gröten kan smaksättas med en kanelstång som får koka med. Till desserterna passar det bäst utan kanel. Om gröten kokas med laktosfri mjölk behövs lite extra socker.  Recept från www.alltommat.se och bild från www.spisa.nu

4 dl Grötris, rundkornigt
8 dl Vatten
1 tsk salt
12-14 dl mjölk
1 msk strösocker
1 st Kanelstång

1. Koka ris, vatten och salt i ca 10 min tills vattnet kokat in.
2. Tillsätt mjölk, socker och ev kanelstång. Koka upp och sänk värmen. Låt gröten svälla på svag värme under lock 40-50 min. Rör om några gånger.

gröt