Idag firar vi Herr Mazarin!

mar 13, 2014 | Okategoriserade

herrmazarin

Jules Mazarin, född 14 juli 1602 i Pescina i Abruzzi i Italien, död 9 mars 1661 i Vincennes i Frankrike, var kardinal och Frankrikes försteminister från 1642 till sin död. Wikipedia.

Fira nu denna herre som med dagen till ära fått ge namn till denna klassiska kondisbit.

Jag ska vara ärlig, jag har aldrig bakat en mazarin men har nu chansen (eller så köper jag en). Ibland har man tid att baka och ibland är det bättre att gå till affären och köpa sig en. Fira dagen utan måsten och sänd gärna en tanke till Jules när du sätter en tugga i din mazarin.

Mazariner, ca 30 st

Botten:
200 g kallt smör
5 dl vetemjöl + ca 1/2 dl till utbakning
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 litet ägg
folieformar

Fyllning:
400 g mandelmassa
1–2 bittermandlar
1/2 dl socker
150 g rumstempererat smör
3 ägg
3 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Rosa glasyr:
ca 3 dl florsocker
1 1/2–3 msk vatten + 1–2 droppar röd hushållsfärg

Garnering:
bär
citronmeliss

1. Blanda degen i en matberedare, tillsätt ägget mot slutet och kör inte längre än att degen precis går ihop. Ta upp degen, forma en längd och skär i bitar.
2. Tumma ut bitarna i folieformar med hjälp av utbakningsmjölet och sätt på en plåt. Låt kakorna stå kallt under tiden fyllningen görs.
3. Riv mandelmassan i en skål, riv ner bittermandlarna fint i mandelmassan, blanda ner socker och tillsätt smöret i klickar. Rör samman kraftigt, tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning till en jämn smet. Blanda vetemjöl med bakpulver och sikta ner under omrörning. Ta fram plåten med formarna och lägg i ca 1/4 jordgubbe eller 1 hallon i varje. Fördela mandelsmeten i formarna. Grädda dem i 175° ca 20 min. Ta ut dem och låt svalna.
4. Rör samman glasyren genom att tillsätta vatten och hushållsfärg i florsockret, lite i taget under omrörning, till en bredbar konsistens. Bred glasyren på kakorna och låt stelna. Garnera eventuellt med bär och citronmeliss vid servering.

Tips!
Frys kakorna utan glasyr, glasera vid servering.

Receptet hittade jag påwww.allas.se

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

webbmazariner