Indisk gryta och en massa ungar! 

feb 10, 2016 | Okategoriserade

Är inne i en fas där några av barnen är svårflörtade på morgonen med att stiga upp. Den här morgonen tog priset när jag skulle få upp min äldsta son som då hade dragit sig i ca 40 minuter. Jag försökte locka med hans favoritfrukost, frukost på sängen mm. Inget var bra. Tillslut tog teaterapan i mig över rollen som ”tjatig” mamma. Jag spelade en roll där olika grönsaker var inblandade och lite olika frukostar inbakade. Efter 5 minuter teater och skratt ville han gå upp äta sin gröt. Yes! När vi satt i bilen på vägen till skolan ville han att jag jämnt skulle prata sådär. Ja, vad gör man inte för sina barn. Jag kanske har en ny karriär framför mig.

Jag åt en linsgryta med rostade kikärtor på Grand i Stockholm för några veckor sedan. Den har bitit sig fast i minnet och nu tänkte jag ge mig på en liknande fast på mitt sätt. Den här grytan har mycket styrka och det faller inte alltid mina barn i smaken trots att de gillar lite hetta. Så idag blir det fläskpannkaka för barnen och kompisarna som är på middag. Men jag ska förhoppningsvis få njuta av en het gryta med hembakade majstortillas och rostade kikärtor. Mums!

Indisk gryta 

1 msk olivolja/ sesamolja

1 finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk finhackad ingefära
6 dl vatten (tillsätt mer allteftersom, beroende på hur lös du vill ha din dal)
2,5 dl röda linser
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
0,25 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
Gör så här:
1) Fräs lök, vitlök och ingefära ca 6 minuter under omrörning på medelvärme.

2) Tillsätt kryddorna, rör om och fräs ytterligare en minut.
3) Tillsätt linserna och rör om.
4) Tillsätt vatten och salt och låt småkoka under lock ca 20 minuter tills linserna är mjuka. Tillsätt mer vatten vartefter om det behövs.
5) Rör i tomatpurén i linsgrytan. Rör tills det är ordentligt blandat och koka några minuter till på svag värme.