Indisk gryta!

sep 8, 2020 | Vego

IMG_5589

Indisk gryta, perfekt till matlåda.

Idag satte jag motvilligt på mig strumpor när jag skulle följa barnen till skolan. Annars bor jag i flip-flops eller birkenstock. När det blåser hårt i lindarnas toppar på vår gata, då vet man att hösten är här. Trots en aning krispigare luft har ändå solen värmt tillräckligt för att fötterna ska få lufta sig men nu kanske det är dags att sortera strumplådan och ladda inför kyligare tider. På matbordet servar jag gärna grytor i alla dess former. Det är verkligen grytornas tid. Man kan göra gryta på i stort sätt allt. Så praktiskt. Den sköter sig själv på spisen. Blir bara godare ju längre den puttrar och dessutom perfekt att göra till många. Hemma hos oss är det ofta fler än bara familjen (sex pers) runt matbordet. Då är en gryta perfekt. Du kan alltid ladda upp med tillbehör, såsom nötter, russin, bröd, ost, frukt m.m. Tänd ett ljus, dra på ett par sköna strumpor och njut av hösten. Det ska jag göra 🙂 

Indisk gryta (4-5 pers) Vegansk

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 25 g ingefära
  • 2 morötter (små)
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 3 tomater
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk kardemumma, stött
  • 1 kanelstång
  • 3 dl torkade röda linser
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 förp kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 limefrukt

Tillbehör

  • sötmandlar
  • russin, gärna gula
  • färsk koriander
  • rostad kokos
  • lime i klyftor
  • matyoghurt 
  • kokt basmatiris

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och tärna morötterna fint. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Dela, kärna ur och finhacka tomaterna.
  2. Fräs spiskummin i olja i en kastrull 1 minut. Tillsätt den gula löken. Fräs ett par minuter på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, ingefära, morötter, chili, kardemumma, kanel och gurkmeja. Fräs ytterligare några minuter under omrörning.
  3. Skölj linserna i kallt vatten. Rör ner linser och vatten i grönsaksfräset. Krydda med salt. Koka upp och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt tomater, kokosmjölk och buljongtärning. Fortsätt koka till en grötliknande konsistens, 5–10 minuter.
  5. Smaka av daalen med limejuice, salt och svartpeppar. Servera med alla tillbehör och basmatiris.

Receptet kommer från fantastiska Jessica Frej.