Indisk tikka masala!

nov 19, 2014 | Fågel

http://youtu.be/j0jgKr-GeGI?list=RD5ZdSWJ-1DSQ

Jag drömmer mig ofta bort till Indien. När jag hade läst boken ”Shantaram” behövde jag bara blunda för att snart befinna mig på gatorna i Bombay. Jag har alltid fascinerats av Indien och dess kultur. Jag har tyvärr inte varit där fysiskt men kommer kanske någon gång resa dit. Jag gillar Indisk mat men har inte vågat mig på det ”köket”, mest på grund av att det är svårt att få tag på kloka kryddblandningar. Det här grytreceptet hittade jag för något år sedan och sen dess har jag lagat det flera gånger och barnen gillar det. Det går att freestyla ganska mycket med huvudingredienserna. Laga den här ”tikka masalan” och dröm dig bort till Bombay och dess myller av människor. Ps. jag kan varmt rekommendera boken ”Shantaram”.

Ingredienser Kyckling ”Tikka masala”, 4 pers

 • 500 g kycklingfiléer
 • 3 tsk spiskummin
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 tsk chilipulver
 • 1 kanelstång
 • 100 g cashewnötter
 • 2 gula lökar
 • 1 röd paprika
 • 1 kruka malen koriander
 • 2 msk Smör-&rapsolja
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 msk riven ingefära
 • 1 burk krossade tomater, ca 400 g
 • 1 dl vispgrädde
 • 1 tsk salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 1 dl matyoghurt

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar. Blanda samman kryddorna. Skala och skär lökarna i tunna skivor. Skär paprikan i bitar. Ta bort och spara bladen på koriandern och hacka stjälkarna. Stek lök och paprika i smör-&rapsolja tills de är mjuka. Tillsätt kyckling, vitlök, ingefära, cashewnötter och kryddblandning. Stek ytterligare 5 min. Häll i tomatkross, grädde, korianderstjälkar, salt och peppar. Låt koka på svag värme ca 10 min. Ta upp kyckling och paprikabitarna och lägg på en tallrik. Mixa såsen med en stavmixer. Lägg tillbaka kyckling och paprika i såsen. Rör ner matyoghurten. Strö över korianderblad och servera med en raita och t ex mango chutney och naanbröd.

Raita

1-2 vitlöksklyftor, 1 gurka, 2 dl matyoghurt, ett gäng myntablad.

Skala och finhacka vitlöken. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i små tärningar. Blanda med vitlök, matyoghurt och den strimlade myntan. Smaka av med salt och peppar.

IMG_2900.JPG