Ingefära – min mages bästa vän!

maj 11, 2016 | Dryck

Visst är det lite konstigt att vi oftast äter samma frukost varje dag men olika rätter till lunch och middag. För många är frukosten det viktigaste målet på hela dagen, för andra inte. För en person räcker en kopp kaffe och för en annan är det grötfrukost som gäller. För mig är det en ingefärsshot så fort jag kliver ur sängen. Det håller min mage och immunförsvar i form och dessutom vaknar kroppen till av styrkan i drycken. Det är hur enkelt som helst att göra och håller sig bra i kylen. Jag brukar koka dubbel sats eftersom det är fler än jag i familjen som ”shottar” på morgonen.

Här får ni receptet! Receptet kommer från boken ” Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson.

Det sägs att ingefäran gör att immunförsvaret håller sig i topptrim.

Du behöver: 200-300 g färsk ingefära, 1 liter vatten, 1/2 dl flytande honung, 2 citroner, saften.

Gör så här: Skölj ingefäran och riv den grovt med ett rivjärn. Lägg ingefärsrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och låt koka upp och slå sedan av värmen och låt stå under lock 20 minuter.

Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) och rör ner i ingefärsvätskan. Sila av igen med en finmaskig sil.

Tillsätt honung och rör tills den har lösts upp.  Sila av med en finmaskig sil. Låt svalna till rumstemperatur.

Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta.


Vill du läsa mer om ingefära, kolla nedan! Info kommer från den här hälsologgen.

Magen älskar ingefära
Mår du illa, tugga på en bit ingefära. Ingefära minskar gasbildning och motverkar diarré.

Ingefära gör dig frisk
Ingefäran förhindrar och lindrar förkylning och innehåller massa antioxidanter. En annan bra sak med ingefäran är att den verkar antiinflammatoriskt. Det bästa är om du regelbundet äter det tillsammans med maten. Gör smoothie, juice, soppa och te med Ingefära eller riv den över maten.

Ingefära för hjärtat
Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen. Äter du ingefära får du ett lägre kolesterol och bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar.

Slank med ingefära
Ingefära ökar matsmältningen! Enligt en studie från Columbia University förbränner du 43 fler kalorier om du tillsätter en tesked ingefära i frukostjuicen. Många bäckar små ;-).

Ingefära mot migrän
Lider du av migrän kan det vara en bra idé att ofta äta rå ingefära. Det ska lindra illamående och motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl. När du märker att migränanfallet är nära – drick en kopp starkt ingefärste eller ät en stor bit rå ingefära.