Inkokt lax!

nov 9, 2015 | Fisk

Det hamnar oftast på min lott att inhandla mat och planera middagar, vilket är kul men ibland är det skönt när någon annan gör det. Igår åkte min man och handlade. Jag bad honom köpa en laxsida som vi kunde äta till middag. Han kom hem med många kassar och en hel lax, med huvud och allting. Jag ska erkänna att jag inte blev förvånad för min man är full med överraskningar men jag kände inte riktigt att jag var sugen på att hugga in och börja filéa en hel lax. Eftersom det stod en kladdkaka i ugnen uteslöt vi lax i ugn. Det fick helt enkelt bli inkokt lax. Enklare recept finns inte tror jag. Det är ju bara att lägga ner hela firren i en stor kastrull/gryta med vatten och kryddor och sjuda i ca 30 min. Klart! Under dessa 30 minuter hann jag läsa lite i min deckare, duka, plocka ur diskmaskinen, hänga en tvätt, ge min man en puss, hälsa mina två pojkar välkomna hem från en helg i Stockholm och lite annat smått och gott.

Hel inkokt lax

  • 2 kg  hel lax
  • 1  rödlök
  • 0,5  citron
  • 2 msk  ättiksprit, 12%
  • 4  lagerblad
  • 2  morötter
  • 10  vitpepparkorn
  • 10  svartpepparkorn
  • 2 msk  salt
  1. Skala och skär löken i klyftor. Skär citronen i bitar. Skala och skär moroten i slantar. Koka upp vatten i en avlång fiskgryta. Tillsätt lök, citron, ättiksprit, lagerblad, morotsslantar, vit- och svartpepparkorn samt salt. Låt koka ett par minuter.
  2. Ta ur laxen och klipp bort gälarna. Skölj noga. Är skinnet mycket halt, tvätta laxen i lite ättika. Lägg ner laxen i spadet i fiskgrytan och låt den sjuda sakta i 30 minuter. Skumma då och då. Pröva om laxen är färdig genom att känna om köttet släpper ryggbenet. Servera laxen varm med kokt färskpotatis och sås.
  3. Vill du servera laxen kall, låt den svalna i spadet. Ta upp den och dra loss skinnet. Lös upp gelatinbladen i kokspadet. Pensla laxen med gelatinblandningen. Dekorera med skivad gurka och skivade rädisor. Ställ kallt till servering.