Intervju med författaren Emelie Schepp!

okt 3, 2014 | Intervjuer

Framgångsreceptet Emelie Schepp!

Aktuell med nyutgivna kriminalromanen ” Märkta för livet” som sålt i mer            än 50 000 exemplar.

Emelie_Schepp_pressbild

märkta för livetFoto Helen Karlsson

Många av er känner Emelie Schepp genom hennes författarskap och hennes framgångsrika kriminalroman ”Märkta för livet” och karaktären Jana Berzelius. Emelie Schepp har arbetat hårt för att nå sina mål som egenutgivare. Jag som är fyrabarnsmorsa är givetvis nyfiken på hur hon får ihop vardagspusslet med man och två barn. Som matnörd är jag också nyfiken på vad hon har ätit under tiden hon nått sina framgångar, för äta måste man. Har hon något bra recept att följa för att lyckas, både som författare men också i köket?

Jag och Emelie har delat svettiga gympasalar, haft skåp i samma korridor och ätit lunch i samma matsal under många år. Vi delade dock inte klassrum men vi gick i parallellklass. Vi är alltså gamla skolkamrater. Mitt starkaste minne från den tiden är att Emelie var en schysst kompis och att vi hade likadana jackor på högstadiet fast olika färger. Emelie hade en blå jacka och min var gul.

Fakta: Namn: Emelie Schepp Familj: Man och två barn Bor: Stavsjö men uppvuxen i Motala Akutell med: ”Märkta för livet”. Nysläppt kriminalroman i storpocket & ljudbok. Favoritkokbok: Monica Ahlbergs kokbok ” Vardagsmat” Bästa bjudmaten: Kyckling med fetaostkräm och ugnsbakad potatis. (se recept längre ner)

Hej Emelie! Jag är nyfiken på hur din morgon startade? Har du hunnit äta frukost? Hej Lina! Jag är en person som behöver äta direkt när jag stiger upp på morgonen, för jag är så hungrig. Min morgon börjar med att klockan ringer 06.00. Jag går upp först i familjen och äter ett kokt ägg och a-fil. Samma frukost varje dag. Sedan väcker jag resten av familjen, jag hjälper barnen och kör de till skolan där de äter sin frukost. Klockan 07.15 är jag hemma igen och då börjar min skrivtid som varar till cirka 12.00. Klockan 09.30 äter jag mina ”andra” frukost som består av två smörgåsar som jag inte kan vara utan och kaffe. Trots att skrivtiden är på förmiddagen så lever jag med historien och karaktärerna dygnet runt. Ibland kan nog min man tycka att jag är lite frånvarande. Han brukar få ställa om en fråga två gånger. Klockan 12.00 är det lunch och sen på eftermiddagen kollar jag mail, ringer samtal, förebereder föreläsningar, uppdaterar bloggen, mm. Efter att ha suttit ner så mycket som jag gör under en dag tar jag mer än gärna en springtur, det gör jag några dagar i veckan.

Snart är det bokmässa! Hur laddar du inför den? (intervjun gjordes innan bokmässan) Kalendern är fulltecknad från 09.00-01.00 under bokmässan. Men i år är det annorlunda eftersom jag kommer stå i en större monter tillsammans med många andra författare eftersom jag har Wahlström & Widstrand som förlag. Förra året besökte jag bokmässan som egenutgivare och då hade jag en egen monter där jag stod själv. Som egenutgivare upplevde jag att många i branschen hade en misstänksamhet mot mig på grund av att man oftast har en liten budget och står för allt arbete själv. Det kan ses som en svaghet av andra. Det var dessutom svårt att få journalister att skriva recensioner om boken. Även om jag nu har ett traditionellt förlag i ryggen måste jag fortsätta arbeta lika hårt som tidigare. Det är viktigt för mig att mitt varumärke byggs vidare efter de mål jag satt upp trots att jag numera finns på ett förlag. Under bokmässan kommer det självklart vara mer konkurrens mellan författarna i montern eftersom alla vill sälja sina böcker. Mitt mål är att sälja slut på ”Märkta för livet”.

Jag har sett på din hemsida och du verkar ha ett späckat schema? Hur gör du för att hinna med dig själv och familjen? Vardagsrutiner? För mig är rutiner otroligt viktigt. Om jag är iväg på resa försöker jag sträva efter samma rutiner som jag har hemma. Jag mår bäst då. Det gäller även mattider. Jag märker direkt på magen om jag slarvar. Min bästa kollega är min man och han backar upp mig otroligt mycket när jag är iväg på olika uppdrag. Han följer ofta med på mässor där han säljer böcker och står i montern om jag är iväg på till exempel en intervju. Det krävs en hel del planering men om jag ska iväg försöker jag se till att få undan tvättberget och underlätta med andra saker för att hans vardag med barnen ska flyta på bättre. För mig är det viktigt att få de där små stunderna med barnen i vardagen. Bara en liten pratstund kan vara otroligt värdefull. Jag upplever själv att jag har blivit bättre på att ta vara på dessa stunder eftersom jag oftast är iväg halva veckorna på olika uppdrag. Vi försöker också göra en långresa över jul varje år för att få tid med varandra och bara vara lediga.

Vad ger dig positiv energi? Eftersom jag sitter mycket under en dag tar jag är gärna en springtur, det gör jag några dagar i veckan. Det ger mig energi. Men jag får också otroligt mycket energi genom alla möten med människor som jag träffar på mina föreläsningar och genom alla läsare. Men att ladda batterierna kan också vara att krypa upp och mysa i soffan.

Huvudpersonerna i ”Märkta för livet”, har du en bild av deras matvanor? jag tänker mig in i vad mina karaktärer äter. Ta till exempel Henrik Levin som är polis i boken, honom ser jag som en typisk familjefar, hans fru lagar lasagne. Hans kollega Mia Bolander är däremot raka motsatsen, hon har aldrig några pengar, skulle kunna äta okokta makaroner eller en torr bulle från fikarummet för att mätta sin hunger. Jana Berzelius som är huvudpersonen i boken är väldigt medveten om vad hon äter. Så ren mat som möjligt.

Vad äter Jana Berzelius till frukost? Hon äter efter humör och hur hon mår men ägg och bacon är nog en vanlig frukost för henne.

Läste på faktarutan på din hemsida att du inte är så road av att baka, stämmer det? Det stämmer men det beror nog på att jag ganska ofta glömmer ingredienserna. Bullar smakar helt klart bättre med socker än utan.

Tycker du om att laga mat? Jag är inte jätteroad av att laga mat, men jag gör det och det brukar bli gott. Men jag vet inte varför jag inte tycker det är kul, det kanske beror dålig fantasi. Under vardagarna ska middagen gå undan för det är aktiviteter och annat. Oftast finns det mer tid på helgerna att laga till något extra, barnen är med och hjälper till och hackar och man hinner umgås över skärbrädan.

Har du något starkt matminne som du vill dela med dig av? Mitt bästa matminne är mormors köttbullar. När vi är på besök hos mormor äter vi alltid köttbullar, kokt potatis, brunsås, lingonsylt och inlagd gurka. När jag var liten och skulle äta köttbullar hos mormor så fick vi inte någon dricka serverad till maten för då orkade vi inte köttbullarna ansåg hon. När maten var uppäten fick vi dricka i glasen, då ett litet trauma men idag kan vi skratta åt det.

Vad är det som gör att just du har lyckats? Har du något framgångsrecept? Jag är envis. Jag vet att det krävs ett engagemang och uthållighet. Jag har en strategi och en plan med allt jag gör. Sen sist men inte minst, glädjen och energin till att få syssla med något jag brinner för gör att jag hela tiden vill framåt och vidare mot nya mål. Det känns fantastiskt att få leva sin dröm.

Stort tack för att du tog dig tid, en sista fråga, när kommer uppföljaren till ”Märkta för livet”? Den boken kommer i maj 2015 och heter ”Vita spår”. Den är klar men ligger och jäser på förlaget.

Är ni nyfikna på hur det gick på bokmässan och om Emelie uppfyllde sitt mål med att sälja slut på ”Märkta för livet” så kan jag bara meddela att hon lyckades. Bra jobbat och stort lycka till i framtiden.

Ni kan följa Emelie Schepp på www.emelieschepp.se

Emelies goda kyckling med ugnsbakad potatis och fetaostyoghurt

Receptet på kycklingen är toksnott av min författarkollega Sofie Sarenbrant som jag för övrigt driver Deckarpodden med, en podcast om livet som författare.

Du behöver: (Här står inte angivna mått med, du får gå på känsla och träna på att smaka av)

Kycklingfilé (välj antal filéer efter antal gäster)

Santa marias allround marinad

Ett gäng potatisar

Tjock yoghurt

Fetost

Ruccolasallad

Champinjoner

Tomater

Citron

Vitlök

Olivolja och smör

Salt och peppar

 

  1. Gör så här: Börja med att marinera kycklingen i santa marias allround marinad, gärna över natten eller några timmar i kyl. Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor och placera på en plåt, ringla över olivolja, salta och peppra. Sätt mitt i ugnen ca 15 min. Under tiden gör du resten.
  2. Bryn kycklingfileérna ett par minuter på varje sida i smör och olja i en ganska varm stekpanna. Salta och peppra.
  3. Ta ut långpannan. Lägg kycklingfileérna i långpannan. Sätt tillbaka mitt i ugnen ca 13-15 min tills kycklingen är genomstekt. Skär ett snitt i den tjockaste delen och kontrollerna att klar köttsaft rinner ut. Kolla även att potatisen känns klar.
  4. Gör en sallad på ruccolasallad, skivade champinjoner och tomater i klyftor. Strö över fetaost.
  5. Rör ihop en smarrig sås på tjock yoghurt, en pressad vitlöksklyfta, saft av en halv citron. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ta ut plåten och lägg upp kyckling, potatis,sallad och yoghurt på en fin tallrik. Smaklig spis!

Emelie_39_

Foto Helen Karlsson