Istället för risgrynsgröt!

nov 28, 2015 | Okategoriserade

Godmorgon! Imorgon är det första advent och julskyltning där jag bor. Vi brukar gå runt i gränderna och lyssna till någon kör som sjunger, fånga paket i fiskdammen, hälsa på nära och kära. En mysig tradition. Efteråt äter vi klassisk risgrynsgröt. I veckan slog jag på tv-n av en slump och då var det ett program med  ”Mat-Tina”. Hon lagade till risgrynsplättar. Jag blev såklart nyfiken så dagen efter blandade jag ihop sådana till kvällsmålet. Äldsta sonen älskade dom. Perfekt att göra på resterna av gröten eller istället för gröten. Päron med lime va en höjdare. Trevlig lördag! 

Tinas risgrynsplättar! Recept från recept.nu 

500 g kall risgrynsgröt

2 ägg

0,5-1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 smör, till stekning

LINGONYOGHURT

1 dl rårörda lingon
1,5 dl crème fraîche

1,5 dl grekisk/turkisk yoghurt

2 päron

1 lime

Blanda ihop plättsmeten och ställ åt sidan. 

Vispa crème fraîchen med elvispen, den ska bli fast och styv. Rör ner yoghurten och avsluta med att vända ner lingonen, lite slarvigt så att det blir vackert melerat. Vill man ha den lite sötare kan man smaksätta med extra florsocker. 

Sätt din plättlagg på spisen och stek små fina plättar i smör. Gör ett vackert plättberg på en tallrik. 

Hyvla päronen tunt med skalet på, lägg i en liten skål. Pressa över limesaften. Vänd försiktigt runt och lägg upp tillsammans med plättar.