Jag har solen i köket!

jan 27, 2016 | Fågel

Längtar du efter sol och värme? När jag kikar in på FB så ser jag att många vänner är på resande fot och njuter av solen på varmare breddgrader. Underbart! Nu går vi trots allt mot ljusare tider men visst längtar jag efter solen. För att kompensera äter jag D-vitamin och lagar mat som får mig att tro att jag befinner mig barfota på en strand någonstans där solen värmer. Blundar jag och drömmer mig bort så tycker jag mig höra ett litet vattenfalls berusande ljud men som i själva verket är dottern som handdiskar. Dofterna av ingefära, chili och vitlök sprider sig i köket. Tänker jag efter noga är jag på en marknad i Bangkok, ljudet av människor och kommers är påtagligt nära. Jag öppnar ögonen och upptäcker att jag är hemma i mitt eget kök där barnen leker affär i köket. Lägger mig en stund på det varma golvet i väntan på att maten ska bli klar. Blundar. Känner fötter och händer på min rygg. Jag är definitivt i Thailand och får en skön massage där de använder hela sin kropps tyngd, händer och fötter för att arbeta igenom kroppen på en västerlänning. Öppnar ögonen och känner igen de fyra massörerna. Mina egna barn. Skönt med ett eget spa hemma på köksgolvet. Snart landar väl gurkskivorna på ögonen. Jag behöver inte resa så långt eftersom jag kan hitta solen hemma i köket. Här kommer ett recept som barnen ofta önskar sig på sina födelsedagar!

Ingefärsglaserad kyckling. Receptmakare är den fantastiska Anna Bergenström.

Till 4 pers behöver du:

3 stora kycklingfileér, 2 msk finhackad eller riven ingefära, 3 finhackade vitlöksklyftor, 1 tsk chiliflakes, 3-4 msk honung, 2 msk soja, 3 msk neutral olja eller olivolja, hackade jordnötter, gröna salladsblad, 1 lime i klyftor.

Hacka eller, ännu lättare riv skalad ingefära och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin om den ska vara med. Lägg allt i en skål och blanda med honung, soja och olja. Skär kycklingköttet i bitar eller strimlor och lägg dem i en ganska liten skål, häll på marinaden så den täcker någorlunda. Rör om. Låt dra ca 1 timme innan det hela wokas 3-4 minuter. Kycklingköttet ska bli genomsökt. Eller pensla hela kycklingfileér generöst med blandningen, och låt marinera minst 1 timme innan köttet först bryns i stekpanna och sedan lagas i ugnsform i 200 grader ca 20 minuter. Servera kycklingen i salladsblad tillsammans med jordnötter och pressad lime. Önskas kolhydrater, servera lite ris till.