Janssons frestelse i ansjovisburk

mar 30, 2023 | Högtider, Midsommar, Påsk

Släng inte plåtburkarna! Använd dom att servera årets Janssons frestelse i. Har du inte burkar går det givetvis bra att använda andra portionsformar. Ett tips är muffinsformar i aluminum om du inte har mini-ugnsformar hemma.

Ingredienser till 5 plåtburkar

  • 5 burkar ansjovis (har du formar hemma går det åt 1 burk ansjovis i receptet)
  • 230 g potatis (en rejäl potatis)
  • 1/2 gul lök av större storlek, strimlad
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • Skalet av 1/2 citron
  • Panko eller ströbröd
  • Vanliga chips och färsk dill till servering
  • Öppna upp burkarna men behåll locket på, häll av spadet i en bunke. Använd ansjovisarna från en burk, ca 12 filéer. Frys in resten eller använd till slottssteken, pizzan, schnitzeln, gubbröran…Spara burkarna så kan du använda dom till högtider då Jansson ofta finns med på menyn.
  • Fräs lök i smör i en gryta. Skala och strimla potatisen i 2 mm jämna strimlor och lägg i grytan med löken. Tillsätt grädde och mjölk. Sjud tills potatisen är al dente.
  • Vänd ner ansjovis som du delat i mindre bitar. Smaka av med ansjovisspad, rivet citronskal, salt och peppar. 
  • Fyll upp i plåtburkarna, strö över lite ströbröd och gratinera i ugn, 250° till fin färg, precis innan servering. Toppa med några potatischips och plockad dill. Tack för tips på ett gott recept Arla.
Janssons frestelse