Jordgubbs-och fänkålssallad…

maj 15, 2013 | Okategoriserade

…med vaniljmascarpone och mandelskorpor. Mmm, tänkte jag direkt när jag hittade det här receptet i tidningen ”Hemma med Ernst”. Snart är jordgubbssäsongen här och då gäller det att vara förberedd med goda recept. Jag är svag för lakrits och jordgubbar så den kombinationen känns spännande att prova. Mandelskorpor kan du antingen baka själv eller köpa i affären. Jag hoppas du får en härlig och god stund i köket när du provar det här receptet.

Salladen. Du behöver:

1 st fänkål, 6 dl vatten, saft och rivet skal från en citron,1 vaniljstång, 150 g strösocker(3*50 g), 1/2 liter jordgubbar.

Gör så här:

Skiva fänkålen tunt, skölj och ansa. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i fänkålen och sjud i cirka 5 minuter. Tillsätt citronsaften, skal och vaniljstång och 50 socker, sjud i 5 minuter. Tillsätt 50 g socker till och sjud 5 minuter, därefter tillsätts ytterligare 50 g socker och sjud 5-10 minuter ytterligare. Dra åt sidan och låt svalna i sockerlagen. Putsa och skölj jordgubbarna. Skiva jordgubbarna och lägg i en skål. Häll av sockerlagen från fänkålen. Blanda den kokta fänkålen med jordgubbarna till en sallad.

Vaniljmascarpone

Blanda 150 g mascarpone med 1/2 dl vispgrädde. Tillsätt en vaniljstång som är delad och urskrapad. Tillsätt även 2-3 msk socker och skalet av en riven citron. Blanda alla ingredienser till en homogen tjock kräm. Ställ den sedan kallt.

Servera gärna salladen i djupa tallrikar. Skeda upp mascarponen på salladen. Toppa med krossade mandelskorpor. Smaklig spis!