Kaffe med dopp! 

jul 12, 2015 | Okategoriserade

Min morgon började med bullbak och att diska för hand IGEN (på tisdag kommer reparatören). Äntligen sol och värme. Istället för att ta bilen hoppade hela familjen på sina cyklar och begav sig 1 mil norr ut till favoritstället. Med sig i bagaget fanns många bullar och dryck. Efter en skön cykeltur så landa vi tillslut i ett fiskeläger. Där lapade vi sol, fiskade spigg, hittade en död flundra, såg en orm, simmade, snackade, åt bullar, solade lite till. När klockan närmade sig middag hoppade vi på sadlarna igen och utmanade oss själva i uppförsbackarna. En timme senare landade vi hemma efter ett matstop på vägen. Njut av sommaren och sköna kvällar. Bullrecpetet kommer från Leila.

   
    
 Kanelbullar, ca 18 st

1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk

1 dl vispgrädde

50 g färsk jäst (den blå varianten)

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

100 g mjukt smör

1 ekologiskt ägg

Cirka 11 dl vetemjöl special

Fyllning

200 g mjukt smör (bredgott)

1 dl råsocker

1-2 msk kanel

Ägg till pensling

1/2 dl sirap + 1 msk vatten

Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.

Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.

Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.

Bred smöret på degen och strö över råsocker och kanel – blandat med frön frön vaniljstång (om du har) och pudra över kanel.

Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.

Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).

Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).

Pensla bullarna med uppvispat ägg.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.