Kanongoda kalljästa bullar med vanlij!

apr 2, 2014 | Bakning

När jag är hos frissan passar jag på att bläddra runt i olika tidningar. Jag hittade ett recept på kalljästa bullar som jag genast vill testa. Jag ställde mig i fredagskväll och kavlade. När jag skulle ställa in bullarna i kylen var det fullt så jag ställde ut plåten på vår altan och där fick de stå över natten. När jag vaknade på lördagen var det frost ute och bullarna lite hårda så de fick stå och tina lite innan dom åkte in i ugnen. Lyxigt att kunna servera varma bullar en lördag morgon. Perfekt till kalaset eller tidiga utflykten. Nästa gång ska jag låta bullarna jäsa inne i kylen i två timmar för att jämföra resultatet. Lycka till!

Kalljästa bullar med vanilj!

Bullarna är perfekta att förbereda och ha ogräddade i frysen. Ta ut och låt tina, pensla och grädda! Går även att kalljäsa över natten och grädda dagen efter.

PS. Jag såg att dom hade ekologiskt vaniljextrakt i annonsbladet den här veckan. Perfekt till bakning. 1/4 – 1/2 tsk extrakt motsvarar ca 1 tsk vaniljsocker.

Till ca 25 bullar

7 dl vetemjöl, 100 gram smör, 50 g jäst, 2 dl kall mjölk, 1 ägg, 2 msk strösocker.

Fyllning: 75 g smör, rumsvarmt, 4 msk strösocker, 1 msk vaniljsocker.

Pensling: 1 ägg

Garnering: 50 g flagad mandel

Glasyr: 1 1/2 dl florsocker, ca 1 msk vatten

Gör så här: 

Arbeta ihop mjöl och smör till en smulig massa. Vispa ut jästen i den kalla mjölken. Blanda ner mjölkblandning, ägg och socker i smulorna och arbeta snabbt samman till en deg.

Kavla ut degen till en kvadrat ca 40 * 40 cm. Sporra ut 25 fyrkanter, ca 8 * 8 cm.

Fyllning: Rör samman ingredienserna till fyllningen och klicka den mitt på varje fyrkant. Vik in kanterna och lägg bullarna i pappersformar.

Låt bullarna jäsa i kylen ca 8 timmar underplastfolie eller på sval plats ca 2 timmar under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Glasyr: Rör ut florsockret med vattnet och skeda glasyren över de varma bullarna. låt svalna på galler. Ha en mysig fikastund!

kalljästa bullar