Kanske årets midsommartårta!

jun 19, 2016 | Midsommar

Det är snart midsommar. Frågan är som alltid: Vad blir det för väder? Jag minns en midsommar där vi flyttade in och ut bordet tre gånger. Vi hamnade tillslut inne med ett dukat långbord som till och med vandrade ner för några trappsteg. Allting går bara man vill. I år känns det upplagt för en klassisk midsommar med inslag av rawfood och glutenfri silltårta toppad med helan går. Ett kvällsdopp lär det nog bli och kanske sju blommor under kudden, fast inte under min för jag har redan träffat drömprinsen. 

Jag kommer börja med ett nytt inslag på bloggen då och då som jag blivit inspirerad av från en släkting i Mockfjärd. Ulla tack för inspiration! Hoppas du inte tar illa upp. Bäst idag! Dagens godaste! 

Bäst idag! Att få sitta och titta på när yngsta sonen har golflektion och träffar bollarna med glädje och sån träffsäkerhet. Det har annars varit ganska harmonisk dag där vi fått mycket gjort. 

Dagens godaste! Vi blev bjudna på kalas idag och där serverade värdinnan Åsa hembakade kanelbullar som är fantastiskt goda. Helt klart dagens godaste! 

En tradition många har på midsommar är tårtan. Den klassiska jordgubbstårtan. Här kommer en variant som jag varmt rekommenderar till dig som vill ha en tårta som går snabbt att sno ihop. Lycka till! 

Rulltårta

3 st stora ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

tsk salt

3 msk grädde

Rabarber- och kardemummakompott

200 g rabarber

1 dl strösocker

1 dl syltsocker

tsk kardemummakärnor

Florsocker till garnering

Vispad grädde och jordgubbar till garnering

Gör så här

Rulltårta

Sätt ugnen på 225 grader. Täck en långpanna med bakplåtspapper.

Vispa ägg, äggula och strösocker vitt och poröst. Sikta i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Varva med grädden och vänd till en slät smet.

Häll ut smeten och bred ut över hela plåten. Grädda i 5 minuter, när kakan fortfarande är varm, lägg ett nytt bakplåtspapper på bordet, lägg rulltårtan upp och ner, och dra bort pappret på undersidan. Rulla ihop rulltårtan och låt svalna.

Rabarberkompott

Skär rabarbern i 2 cm bitar och låt koka ihop med strö- och syltsockret. Koka tills rabarbern är mjuk. Mortla kardemumman häll ner i kompotten. Mosa de stora bitarna lätt med en gaffel. Låt den svalna ordentligt. Kompotten kommer tjockna när den har svalnat.

Rulla ut rulltårtan, bred ut ett jämnt lager med rabarberkompott, lämna ca 5 cm på ena kortsidan. Rulla ihop och låt stå ca 30 minuter. Då är den lättare att skära i fina skivor.

Pudra med lite florsocker och servera rulltårtan med lite vispad grädde och jordgubbar! Receptet kommer från koket.se