Karlsbader fyllda med rabarber & jordgubbskompott!

jul 23, 2017 | Bakning

20371010_10155488533187673_1526199830_n

Vilken lycka det är när yngsta systern är på besök och vi får baka tillsammans. Det blev karlspaderbullar fyllda med rabarber/jordgubbskompott och vaniljkräm som blev över från en födelsedagstårta.

KARLSBADERBULLAR

  • 50 g jäst
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 200 g smör
  • 9 dl vetemjöl
  • ägg till pensling

VANILJFYLLNING: 

  • 2,5 dl mjölk, röd standard mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk smör

RABARBER/JORDGUBBSKOMPOTT

  • 250 gram raberber
  • 250 gram jordgubbar
  • 0,5 l vatten
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk potatismjöl

1. Smula ner jästen i en skål. Värm grädde och mjölk till 37° och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, ägg, rumsvarmt smör i klickar och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

Vaniljfyllning: 

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den halverade vaniljstången också.
  2. Tillsätt mjölk, socker och maizena.
  3. Vispa i äggulor.
  4. Förbered ett vattenbad med kallt vatten ex. i köksvasken eller en stor bunke eller panna med höga kanter.
  5. Sjud krämblandningen under omrörning tills den precis tjocknar. Ta av från värmen. Vaniljkrämen ska ej koka.
  6. Tillsätt smöret och lägg gärna på ett lock och låt kallna i vattenbadet.
  7. När krämen har kallnat är den klar att användas.

Rabarber/jordgubbsfyllning

1. Skölj och skala rabarbern om den är grov. Skär den i centimeterstora bitar. Skölj jordgubbarna, snoppa dem och skär i bitar.

2. Koka upp vattnet och lägg i rabarberbitarna, koka upp igen och rör i jordgubbarna. Koka åter upp och tillsätt sockret.

3. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten och rör ner i krämen. Koka upp ytterligare en gång och rör om.

DEGEN
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är 60×30 cm, och skär ut fyrkanter 10×10 cm. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant och vik in hörnen mot mitten och tryck till.
4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 8-10 minuter.
20371072_10155488533577673_2070493688_n
20270085_10155488533652673_725397531_n
20289944_10155488533402673_277299848_n
20289805_10155488532802673_1934958781_n