Kärt barn har många namn! Lussekatt, lussebulle, lussekuse…

nov 26, 2013 | Okategoriserade

…saffranskuse eller julkuse, förr dövelskatt eller dyvelkatt. Jag har barnsligt förtjust i lussebullar. Jag åt min första i söndags som min väninna precis bakat. Den var så god. När jag vara liten så bakade vi alltid lussebullar till advent. Jag gjorde ofta en full plåt med lussekatter som föreställde en gubbe eller gumma. Jag kommer nog sätta en deg på fredag kväll för att ladda inför första advent då gröt, lussebullar och pepparkakor kommer avnjutas tillsammans med morfars glögg. Igår träffade jag ett gäng tjejer över en middag. Vi kom in på ämnet ”hur vi kokar vår risgrynsgröt”. Jag visste inte att det fanns så många olika sätt att koka gröten på. Jag återkommer om det imorgon! Allt gott!

Lussebullar

Receptet gäller för 35 st

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 5 dl Arla® mjölk
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 1 g saffran
  • 1 1⁄2 dl strösocker
  • 1 1⁄2 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 st ägg

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Baka ut degen till saffranskusar. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Recept från www.arla.se

lussebullar_520p_____resize_s_520_312 lussekatter-2

 


 

 

 

 

 

Bilder från www.kungsornen.se och www.nybakat.se