Lyssnar till ljudet av en höna som glatt och högljudt deklarerar att hon värpt ett ägg. De andra i flocken pickar på som om inget har hänt. En inblick hemma hos oss. Lugnet har precis lagt sig och för ovanlighetens skull är jag själv hemma. Familjen är utspridda på golfbana och hos släktingar. Vad gör då jag en stund som denna? Softar? Nja, dammsuger som en galning, dammar, plockar, rensar, hänger tvätt, viker tvätt, sätter på en tvätt, slänger i mig en kopp te, dammsuger soffan, planerar middagen, hämtar in ägg, lapar sol en stund under tiden kitchen aiden gör rårörda jordgubbar. Känner du igen dig? Tillslut landade jag ute med en bok och fötterna i ett bad.
Eftersom det är högtid att frossa i rabarber så kommer ett recpet jag är nyfiken på! Receptet och bilden vi lånat kommer från tidningen ”Hembakat”.
Rabarberkladdkaka!
150 g smör
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2 dl vetemjöl
Garnering
250–300 g rabarber
ca 2 msk strösocker
ev. florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Skala rabarbern och skär den i längder (ca 1 cm kortare än formens diameter). Dela dem på mitten
4. Strö socker över rabarberbitarna.
5. Lägg ut rabarberbitarna i form av en sol på smeten.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt florsocker på kakan före servering. Servera gärna med vispgrädde eller glass.