Knäckebröd med julsmaker!

dec 3, 2013 | Okategoriserade

Efter en härlig helg med försmak på julen laddar jag nu om för en ny vecka. Veckan började igår med middag för 10 väninnor, vi åt gröt, hembakat bröd och avslutade kvällen med saffranspäron. En bra start på veckan även om jag är lite seg i idag. Tröttheten kommer nog försvinna efter träningspasset ikväll, hoppas jag håller mig vaken tills dess. December är verkligen bakmånaden nummer 1. Hemma i stugorna bakar vi som aldrig förr, surdegar väntar på att mattas, pepparkaksdegar på att kavlas, saffransdegar vill bli katter. Ett hett tips från en fyrabarnsmorsa som vet vad hon pratar om, känn ingen stress eller dåligt samvete om du inte hinner baka. Köp då hellre godsakerna och var mer med dina barn eller nära och kära. Om du nu ändå vill sätta händerna i en deg och har tiden så finns det ett trevligt knäckebrödsrecept i veckans annonsblad.

Knäckebröd med smak av vört, Ca 75 st bitar

Du behöver.

5 d mjölk, 1/4 pkt jäst, 1 msk mörk sirap,1 påse vörtmix, 4 dl vetemjöl, 8 dl grahamsmjöl, 1 ägg, 1/2 dl flingsalt, 1/2 dl  blått vallmofrö, 1/2 dl vitt vallmofrö, 1/2 dl sesamfrö, 1 dl pumpakärnor.

  1. Sätt på ugnen på 225 °C.
  2. Värm mjölken till 37°C och rör ut jästen i mjölken.
  3. Tillsätt sirap, vörtmix, vetemjöl och tillsätt så mycket grahamsmjöl så att degen släpper från bunken och blanda till en smidig deg.
  4. Dela degen i tre delar och kavla ut varje tunt och kavla ut tunt.
  5. Kavla till sist med en kruskavel och nagga degen väl.
  6. Pensla degen med ägg och strö över flingsalt och frö/kärnor.
  7. Sporra/skär ut ca 3 x 10 cm långa bitar.
  8. Grädda knäckebröden på plåt i mitten av ugnen i 8-10 min.
  9. Torka till sist knäckebröden i ugnen i 50 °C i 2 timmar, stäng sedan av ugnen och låt bröden torka färdigt av eftervärmen.

knäckebröd