Det uttrycket kanske du känner till. Jag bodde många år i Stockholm innan jag flyttade till ön. Jag bodde inte på ”knivsöder” utan i det numera ”Sofo” (south of folkungagatan). Namnet någon tagit från kända ”Soho” i New York och anpassat till gata i Stockholm. Men nu från ”knivsöder” till hur du bör ta hand om dina knivar. Här kommer tips!
-
- Diska inte kniven i diskmaskin.
- Ställ inte kniven med spetsen uppåt i bestickkorgen på grund av skaderisken.
- Lägg inte kniven i diskbaljan. Det är lätt hänt att man skär sig när kniven ligger dold under löddret.
- Förvara helst inte knivar löst i en låda; det kan skada eggarna.
-
- Skär inte på en tallrik, marmor- eller glasskärbräda, för då kan kniven bli slö. Använd hellre en skärbräda av trä eller plast.
- Tänk på att inte ”skrapa av” skärbrädan med eggen.
- Vänd istället på kniven och skrapa med ryggsidan, så sliter du mindre på den.
-
- Skär inte i djupfrysta varor eller i ben, eftersom det kan brytas loss små bitar av den tunna eggen.
- Försök aldrig att fånga en kniv du tappar. Det är bättre att den ramlar i golvet än att du skär dig på den.
- Använd inte kniven som skruvmejsel (som många faktiskt gör). Det är en kökskniv, inget annat!
- Tipsen kommer från www.cervera.se