Kokosolja! Från sminkborttagning till smörgåspålägg!

feb 25, 2015 | Bakning, Gott och blandat, Rawfood, Vego

Jag älskar kokos så att börja använda kokosolja var inte ett svårt val. Jag har använt kokosolja i många år och fördelarna är många. Jag har kokosolja på smörgåsen istället för smör, 1 tsk i mitt te, smörjer in mina gjutjärnsgrytor så de inte ska börja rosta, stekar mat i oljan, perfekt till nariga läppar, sminkborttagning, smörjer in huden om den känns torr, tillsätt 1 msk i badet så får du babyhud. Åh, det finns så mycket du kan använda kokosolja till. Det är den kallpressade oljan som vår kropp gillar mest.

OBS! Kokosolja ska inte förväxlas med det härdade kokosfettet (silverpaket) som finns att köpa i våra livsmedelsbutiker. 

Här är några länkar med bra information om du är nyfiken på kokosoljan!

Under vårt tak 

Allt om kokosolja

Smarta maten

Zaras sida

shutterstock_131206826

Detta behöver du till en kaka

  • 6 ägg
    2 msk honung
    60 ml smält kokosolja
    120 ml kokosmjöl
    2 tsk bakpulver
    1 tsk äkta vaniljpulver
    1 nypa salt
  • ½ dl raw kakao eller det du har hemma.
  • 2 bananer
  • 1 dl valnötter 
  • Lite smält kokosolja till formen
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Vispa ägg och honung vitt och pösigt i en stor bunke
  • Smält kokosoljan och rör ner den i smeten
  • Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten
  • Mosa bananerna med en gaffel och rör ner i smeten
  • Krossa valnötterna lätt och vänd ner även dessa
  • Pensla formen med lite smält kokosolja
  • Häll i smeten i formen
  • Grädda i ugnen i ca 35-40 minuter. Testa med en provsticka i mitten av kakan, när igen smet fastnar på stickan är den klar 
  • Kakan går bra att frysa eller njutas av direkt :)

Kakan är underbar att äta som den är men vill du göra det lite extra festligt så servera den tillsammans med lite vispad kokosmjölk eller grädde. Receptet kommer från Under vårt tak.