Köksskolan – Napoleonbakelse!

feb 6, 2014 | Okategoriserade

Napoleonbakelsen är många svenskas favorit och väljer den ofta när de ska gå på kondis. Jag har bakat en napoeonbakelse i mitt liv och det var när min morfar fyllde år. Men då döpte jag om den ”Napoleana”. Den blev bra men jag tror den hade blivit ännu bättre om jag fått den här tydliga beskrivningen. Imponera på dina vänner och bjud hem dom på en riktig kondisbit!

napoleon2

Napoleonbakelser 40 min + 20 min i ugn + 1 timme i frysen

Till åtta bakelser behöver du:

* 3 frysta smördegsplattor

Vaniljkräm: 

* 2,5 mak strösocker * 1 msk maizena majsstärkelse * 2 äggulor * 0,5 vaniljstång * 1,5 dl mjölk * 1 msk smör, rumsvarmt.

Fyllning:

* 2 dl vispgrädde * 1 dl äpplemos

Glasyr:

* 1 florsocker * ca 2 tsk vatten * 2 msk hallonsylt

Vaniljkräm: Blanda socker, majsstärkelse och äggulor i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången, lägg frön och stång i kastrullen. Vispa ner mjölken, hetta upp blandningen. Låt krämen sjuda försiktigt under vispning, ta kastrullen från värmen när krämen tjocknat lite. Ställ kastrullen i kallt vattenbad. Vispa ner smöret, låt kallna. Ta upp vanlijstången. Förvara krämen i kylen tills den ska användas. Se bild nedan.

Bottnar: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de tre degarken på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Tryck ner arken , med hjälp av en skärbräda eller liknande, så att de inte puffar upp för mycket. Grädda ytterligare ca 5 min. Låt bottnarna svalna. Se bild nedan.

Fyllning: Vispa grädden riktigt fast men inte för hård. Blanda lite av grädden med vanlijkrämen. Vänd försiktigt ner blandningen i resten av grädden. Skär smördegsarken mitt itu så att det blir sex bottnar. Bred ett tjockt lager äppelsmos på två av bottnarna. Lägg på två bottnar och bred ett tjockt lager vanlijgrädde på varje längd.Lägg resterande bottnar ovanpå grädden. Se bild nedan.

Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten till en ganska tjock glasyr. Bred ett tunt lager av hallonsylten på bottnarna och därefter ett tunt lager av glasyren. Ställ längderna i frysen ca 1 timme så blir de lättare att skära upp. Skär varje bakelselängd i fyra bitar. Lättast går om du använder en vass, tandad kniv som du sköljer i varmt vatten mellan varje knivtag. Skär med en sågande rörelse genom varje lager. Förvara bakelserna i kylen fram till servering, men ät dem gärna samma dag. Se bild nedan. 

napoleon

 

Från tidningen ”Allt om mat” – Receptmakerska, Mia Örn som är konditor och har gjort boken ” Franska bakverk” – (Natur & Kultur).