Kom ihåg Alla hjärtans dag

feb 11, 2013 | Okategoriserade

Jag har en son som har namnsdag den 14 februari. Han heter Valentin i andra namn. Jag är egentligen ingen som firar alla hjärtans dag speciellt mycket. Men det är klart att det är kul att göra något extra en vanlig dag i veckan. Överraska med frukost på sängen, en bukett blommor, städa toaletten (sånt uppskattar vi kvinnor), god middag. Varför firar vi då alla hjärtans dag. Jo så här är det:

Alla hjärtans dag (ibland Vändag i Finland) är en temadag som firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Firandet av ett helgon med namnet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne var är oklart. Flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet är dokumenterade, även om nästan ingenting konkret är känt om dem. Enligt en sen medeltida helgonlevnad ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter – något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om Sankt Valentin. Info Wikipedia.

Passionerat hjärta Receptbild - Allt om Mat

Fyllning:

1 pkt citronfromage, eller passionsfruktsfromage
3 st passionsfrukter, urgröpta

Kaka:

2 st ägg
1 dl strösocker
3 st gul karamellfärg, droppar
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Tillagning

1. Fyllning: Blanda fromagen enligt förpackningens anvisning och blanda ner passionsfrukt.
2. Sätt ugnen på 225°. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver och vispa ner i smeten tillsammans med mjölk.
3. Häll ut smeten tunt och jämnt på en långpanna täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 4 min.
4. Lägg kakan upp och ned på ett bakplåtspapper och lossa papperet som kakan gräddats på. Låt den svalna under en plåt.
5. Lägg ut ett tjockt lager med fromage. Tjockare i mitten och tunnare i ändarna. Rulla ihop kakan från båda ändarna och låt dem mötas i mitten så att det bildar ett hjärta. Lägg kakan i en avlång sockerkaksform där hjärtspetsen stöds av formens kant.
6. Frys två timmar innan tårtan skärs upp så att den håller formen.
Ett recept från: