Kräftskiva!

sep 5, 2014 | Skaldjur

Nu äntligen är det dags för kräftskiva.
Vi har en tradition i vårt gäng och det är att bära egentillverkade kräfthattar. Det är en kul grej som dock kräver lite jobb. I år har vi fiskat egna kräftor. Barnen hjälpte mig med kräftkoket igår. Jag blev förvånad över att dom accepterade att det små arma djuren skulle ner i grytan. Ingrid norpade åt sig en liten kräfta och inredde handfatet med växter så den skulle känna sig som hemma. Sen hamnade den också i grytan. Vi kokade upp två grytor. En med ”koklag” och en med ”kräftlag”.
Först la vi ner kräftorna i koklagen där de fick koka några minuter för att sedan plockas upp med en hålslev och sedan vidare ner kräftlagen där de får lagas klart. Kolla recept nedan. Receptet kommer från recept.nu

3 l vatten
1 dl salt
3 st sockerbitar
1 stor knippe dill
2 dl porter

Koka upp lagen och låt den sjuda i 10 min.
Koka ett separat vatten där man bara släpper ner kräforna 4 i taget så de dör fort ,de blir röda, lägg sedan över det i koklagen.
Sjud kräftorna i 5 min ta sedan upp dem ta bort dillkronorna som fastnat på kräftorna, kyl ner dem.
Kyl lagen och slå på den på kräftorna, låt stå över natten.
Lägg i nya dillkronor så att de får en sista fräsch dill karaktär.

IMG_1974.JPG

IMG_1957.JPG

IMG_1977.JPG

IMG_1976.JPG