Krämig ramslökssoppa!

maj 3, 2021 | Okategoriserade

Jag står i ett hav av ramslök. Våren är speciell med lökdoftande skog precis runt knuten. Det går inte att låta bli att plocka med sig ett knippe lök hem. Löken i sig är kraftig i smaken och påminner om mild vitlök. Jag gillar att smaksätta soppor med den. Men också göra en enkel olja som du kan droppa över sallad, soppa, brödet m.m Mitt tips om det är första gången du smaksätter med ramsök är att ta lite i taget så du inte får för mycket smak, för då kan den lätt ta över. Smaka dig fram helt enkelt. Här kommer ett recept på soppa jag lagade till igår. Det stor ett knippe i receptet och ett knippe är högst individuellt, hur mycket man tycker är ett knippe. Som sagt, smaka dig fram.

I samarbete med KOCKUMS JERNVERK .

Favoriter i köket just nu är produkter från Kockums Jernverk. Deras tallrikar är perfekta när man vill ta med sig måltiden ut i det sköna vädret. Vad passar inte bättre än att äta en god soppa ur klassiska emaljtallrikar.

Ramslökssoppa

2 – 4 personer

  • 2 medelstora potatisar
  • 2 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
  • 1 knippa ramslök
  • salt
  • svartpeppar

Ramslöksolja

  • 1 dl rapsolja
  • 1 knippa ramslök

Gör såhär

  1. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med grädde, vatten och buljong. Koka potatisen mjuk.
  2. Strimla ramslöksbladen. Lägg löken i soppan och mixa. Allra bäst och helt slät blir den i en blender. Smaka av med salt och peppar.
  3. Hetta upp oljan till 60 – 70 grader. Strimla lökbladen, lägg i behållaren till en stavmixer och häll den heta oljan över. Mixa slät och knallgrön.
  4. Häll upp soppan i tallrikar och droppa i oljan. Den som vill strör lite finhackat knaperstekt bacon över, eller varför inte en sked löjrom för att fira in våren rejält. Receptet kommer från Land.