Krämig risotto med grön sparris!

maj 30, 2022 | Vego

Servera en krämig risotto till vårens primör sparrisen. En ljuvlig kombo som går hem hos stora och små hemma hos oss.

Ingredienser, 4 pers

  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 1 dl olivolja
  • 3 dl arborioris eller carnaroliris
  • 2 dl torrt vin
  • 1 liter varm kycklingbuljong
  • 2 dl riven parmesan
  • Ca 250 g färsk sparris (hel eller i mindre bitar)
  • En näve ruccola
  • Salt & svartpeppar

Gör såhär:

Värm buljongen i en kastrull för sig. Fräs löken mjuk och rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3-4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong. Den ska bli lös med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd.
Det tar tillsammans ca 18-20 minuter. Bryt av den nedersta delen av sparrisen som kan vara lite träig. Koka med sparrisen den sista 3-4 minuterna. Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner ca 2 msk olivolja och parmensanost. Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare.Smaksätt med salt och peppar. Toppa risotton med rucola och parmensanost, ringla över lite olivolja.
Rör om väl och servera direkt.