KRÄMIG VEGOGRYTA MED SMAK AV INDIEN!

feb 16, 2019 | Vego


Grytornas tid är kommen. Det är bara att ta vad du har hemma i kylen så brukar det bli en bra gryta. Jag har en favorit som jag gör minst en gång i månaden (väldigt ofta för att vara mig). Det är en veggogryta där grunden är morötter. Det är ju perfekt eftersom morötternas tid är här nu. Den går alltid hem hos både vuxna och barn. Älskar när mozzarellan smälter så det blir långa fina trådar. Jag gillar att lyssna på musik när jag lagar mat och just nu lyssnar jag mycket på Lady Gagas nya album. Men en låt som jag blir så glad av att lyssna på är Danny Saucedos låt från ”Så mycket bättre” – Snacket på stan. Det är en perfekt låt att laga mat till. Speciellt grytor. Jag lovar! Testa får du se. Sjung gärna med så brukar grytan smaka extra bra.

Krämig trebönsmasala

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

ris eller bulgur (gärna fullkorn) för 4 pers
4 morötter (400 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad, färsk ingefära (kan uteslutas)
rapsolja att fräsa i
2–3 tsk garam masala (indisk kryddblandning)
500 g krossad tomat
2 dl crème fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
6–7 dl blandade bönor (två burkar)
färsk koriander efter smak
125 g mozzarellaost, i tärningar
1–2 dl hackade cashewnötter

1. Koka ris eller bulgur enligt anvisning på förpackningen.

2. Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs i olja tillsammans med garam masala någon minut.

3. Tillsätt krossad tomat, crème fraiche och buljongtärning och låt koka 10-15 min.

4. Mixa såsen slät, enklast med stavmixer. Tillsätt bönorna, smaka av med koriander och ös i mozzarella, skuren i tärningar. Servera med ris eller bulgur och strö cashewnötter över.

Receptet är hämtat ur Sara Ask och Lisa Bjärbos bok ”Mera Vego – mat för hela familjen” (Ordfront förlag).