Kroppkakor!

okt 21, 2013 | Okategoriserade

Ett starkt minne jag har är när min mamma gjorde kroppkakor när jag var liten. Vi syskon stod på tryggt avstånd från kastrullen där vi såg hur mamma lade i kroppkakorna. Vi väntade med spänning att dom skulle komma upp till ytan igen. Fyllningen bestod av lök och fläsk. Till kroppkakorna åt vi skirat smör och rårörda lingon. Om vi har tur och är hemma åker vi gärna på det årliga ”kroppkakekalaset” i Fårösund, kalaset är hos min mans släktingar. Det är alltid lika gott, trevligt och lagom trångt runt bordet. Till kroppkakorna serveras vit sås, skirat smör och lingonsylt. Till efterrätt är det ofta nyponsoppa med biskvier och grädde. En tradition som kommer från min mans mormor. Det finns olika sätt att laga kroppskakor på. Här nedan kan du läsa lite mer information om dom olika kroppkakorna.

Kroppkakor finns i många mer eller mindre lokala varianter. Blekingekroppkakorna, även kallade gråa kroppkakor, innehåller nästan bara råriven potatis och endast en liten mängd mjöl. Öländska kroppkakor görs på till största delen rå, riven potatis och med visst inslag av kokt potatis. En variant av dessa är fyllning av lax, med dillgrädde som tillbehör och detta är Ölands landskapsrätt. Smålandskroppkakor har mycket mer kokt potatis i degen. Dessa kroppkakor blir ljusare till färgen. Gotländska kroppkakor görs nästan helt på kokt potatis och blir vita. I Blekinge och Öland finns varianter på kroppkakor som istället för tärnat fläsk har antingen sjöfågel eller ål som fyllning. En version, kallad ”blinning”, är en kroppkaka utan fläsk eller lök. I många kroppkakor ingår kryddpeppar som ger en karaktäristisk smak.

Kroppkakor kan ätas med gräddmjölk och lingonsylt, eller med skirat smör och lingonsylt. På Gotland serveras de traditionellt med en bechamelsås med extra fyllning i. Info från wikipedia.

Recept på gotländska kroppkakor

Ingredienser

Recept för 4 personer Fyllning
  • ca 1 kg potatis
  • 2 ägg
  • ca 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 200 gram rimmat fläsk eller bacon
  • 1 gul lök
  • 0,5 msk smör
  • 2-3 krm kryddpeppar
  • 1 krm oregano
  • salt och peppar

Tillagning

Häll vatten i en kastrull och koka potatisen i ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt vattnet ånga bort. Pressa potatisen med en potatispress eller stöt den och ställ in i kylskåpet för att svalna.

Skär fläsk eller bacon i mindre bitar. Skala och hacka löken fint. Fräs löken i smör på medelhög värme några minuter och tillsätt fläsk/bacon. Bryn kroppkakefyllningen lätt och krydda sedan blandningen med kryddpeppar, salt och peppar. Tillsätt även oreganon om du vill ha det som extra smaksättare. Låt stå ca 10 minuter på lägsta värmen under lock. Ställ åt sidan.

Blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg , knåda inte degen. Lägg kroppkakedegen på en mjölad skärbräda och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar av rullen ungefär 2 cm breda då blir det lagom stora kroppkakor. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du får en fylld boll. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut.

Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 1 msk salt. Lägg i hälften av kroppkakorna, låt sjuda tills de flyter upp och sedan ytterliggare 5 minuter. Tag upp kroppkakorna med hålslev. Låt vattnet koka upp igen och gör likadant med resterande kroppkakor.

Serveras med smält smör/bechamelsås och rårörda lingon

Recept från www.kockisen.se

Bild från recept.nu

Hemmagjord nyponsoppa med biskvier och vispgrädde

2 dl torkade nyponskal
5 dl vatten
1 dl socker
1 dl vatten
2 tsk maizena

Tillbehör:

Biskvier, vispgrädde

Gör så här

1. Skölj och rensa nyponskalen. Lägg nyponskalen i 5 dl vatten och låt stå i cirka 3 timmar. Mixa och passera nyponskalen tillsammans med blötläggningsvattnet. Tillsätt socker och koka upp och red med maizena och vatten. Servera gärna med biskvier och vispgrädde.

Biskvier
Ingredienser

200 g mandelmassa
1 dl socker
1 st äggvita

Gör så här

1. Sätt ugnen på 190 grader. Blanda mandelmassa och socker och tillsätt äggvitan. Lägg blandningen i en sprits, eller i en påse med ett avklippt hörn.

2. Spritsa små knappar på plåt med papper i önskad storlek. Grädda i varm ugn i cirka 5-7 minuter.

Recept från recept.nu

Bild från femme.se