Kuckiliku klockan är sju!

nov 13, 2013 | Okategoriserade

För en stund sedan när jag stod och diskade och tittade ut genom fönstret såg jag sju tonåringar ute i trädgården. Där ute på grusgången gick en av våra hönor omkring med sina sju kycklingar som vuxit till sig och börjat få fjädrar. Mot löven på marken blir dom nästintill osynliga. Trots att hösten inte är den egentliga tiden för höns att få k

ycklingar på så är den bra med tanke på färgerna i naturen. Hönan kan skydda sina kycklingar mer eftersom dom smälter in i miljön. Det är svårt att smälta in i det gröna sommargräset. Det enda som vi är lite fundersamma över är om kycklingarna klarar kylan. Det återstår att se. När vi skaffade höns så hade vi planer på att skaffa kycklingar vilket vi nu har för tredje eller fjärde gången. När kycklingarna är små så är det svårt att se om det är en höna eller tupp. I en liten flock är det svårt att ha mer än en tupp, därför behöver man då antingen sälja, nacka eller äta upp tuppkycklingarna. Vi har gjort dom två första men ej det tredje. Det återstår att se om vi klarar av att äta upp våra egna djur. Mina man är uppvuxen på landet och har ätit egna kycklingar. Jag sett en bild där han sitter och plockar dom. Jag undrar om jag kommer ha några såna bilder på mina barn där dom plockar någon av våra tuppar. Jag återkommer när jag vet hur många hönor respektive tuppar vi har. Här kommer ett recept som jag tycker verkar trevligt ifall vi ska laga till vår ”egen” mat.

bild 5 (2)

Höna eller tupp?

Fylld operakyckling

6-8 personer

1 stor kyckling 2-3 kg, 100 vitlöksklyftor, 20 g timjan, 20 basilika, 20 g dragon, 1 citron, salt och peppar, smör till pensling.

4 dl grädde, 1 citron, 1 krm socker, salt och peppar.

Gör så här:

* Värm ugnen till 200 grader * Torka av kycklingen på ut-och insidan * Skala vitlöksklyftorna * Gnid in kycklingen på ut-och insidan med citronsaft * Salta och peppra * Blanda upp vitlöksklyftorna med de färska örterna och fyll kycklingen. Sy ihop kycklingen så att fyllningen hålls på plats.

* Pensla kycklingen runt om med smält smör och lägg i en långpanna * Sätt in kycklingen i ugnen och låt den brynas i ca 15 minuter * Sänk temperaturen till 150 grader * Det tar ca 2 timmar för en stor kyckling att bli färdig * Testa genom att sticka i låret * Om köttsaften är klar är kycklingen färdig.

* Ta upp kycklingen på en skärbräda och låt den vila några minuter * Öppna kycklingen och ta försiktigt ut vitlöken som skall serveras tillsammans med kycklingen.

* Vispa ur långpannan med lite vatten och sila ner spadet i en kastrull till sås * Skumma av fettet * Koka upp såsen och tillsätt grädde, saften av en citron samt socker * Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med din favoritpotatis. Smaklig spis!

bild (86)