Kycklinggryta med cider!

sep 28, 2015 | Fågel

Grytornas tid är här. Igår snodde jag och och mina sorkar (sork =son på gotländska) ihop en supergod kycklinggryta. Efter mycket spring i benen på dessa ungtuppar så lyckades jag sätta dom i arbete. Jag presenterade olika förslag och tillslut nappade de på att skala steklökar, den ena naken och den andra i smokingkavaj. Jag är imponerad av deras tålamod för att skala steklökar är inte det roligaste. Men får man lite dryck under tiden man arbetar så funkar det mesta. Min ena son har alltid varit intresserad av mat och är duktig på att sätta smaker. Han har inte varit helt såld på lök i maten som är ganska vanligt hos barn men igår tror jag han norpade åt sig fem lökar i grytan och beskrev smaken som god och söt. Precis såsom lök smakar när den puttrat en stund.

Kycklinggryta

600-700 g lårkycklingfilé eller någon annan del av kycklingen, 2 vitlöksklyftor, salt och peppar, färska örter: rosmarin, timjan, oregano, smör att steka i, 150 g champinjoner, 12 steklökar, 1 äpple, 100 g rökt sidfläsk, 1 tsk vetemjöl, 1,5 dl vispgrädde, 1,5 dl torr cider, 2 tsk dijonsenap, 0,5 kycklingbuljongtärning.

1. Putsa till kycklingen och skär köttet i lagom stora bitar. Salta och peppra. Skär vitlöken i skivor. Skär sidfläsket i mindre bitar. Stek kyckling, vitlök och sidfläsk tillsammans i smör så de får en fin yta.

2. Under tiden skalar du lökarna, skär svampen i fyra delar. Ta upp kycklingen och lägg på ett fat. Häll i svamp och lök och stek tills de fått lite färg. Lägg tillbaka kycklingen och strö över lite mjöl. Rör om. Tillsätt vispgrädde, cider, dijonsenap och buljongtärning. Låt allt småputtra på låg temperatur tills kycklingen är genomstekt. Ca 10-15 minuter.

3. Kärna ur äpplet och skär det i skivor Lägg på äpplebitarna precis innan grytan är klar. Servera gärna med ris eller kokt potatis och en god sallad.