Laga lammlägg med ragu på vita bönor på ca 25 min!

okt 9, 2013 | Lamm

Regnrusk och höstväder med kyliga vindar som viner runt husknuten. Då passar det extra bra att ställa till med långkok och kura ihop sig i soffan med en god bok medan grytan puttrar på spisen. Låt köket fyllas av härliga dofter från mustiga grytor, smakrika gratänger och goda soppor.

Hösten är årets höjdpunkt för alla matälskare, med massor av fina råvaror. Njut av höstens mat som bär, svamp, rotfrukter skaldjur, vilt och lamm och svenska äpplen.

Hösten är kanske framförallt rotfrukternas tid. Passa på att frossa i rotsaker som morötter, kålrot, rödbetor, rotselleri, polkabeta, gulbeta och rotpersilja. /www.kokaihop.se

Jag gillar långkok som får stå att puttra länge på spisen. Det händer att jag slänger ihop en gryta en eftermiddag som får stå och puttra till sen kväll. Sen är middagen klar till dagen efter. Nu är den gamla klassikern tryckkokaren i ropet igen och jag måste erkänna att jag är nyfiken på att investera i en för tillagningstiden minskar betydligt men aromerna stannar kvar.

Dagens tryckkokare är långt från de väsande monster som våra mammor eller mormödrar tampades med. De är stabila och enkla med pålitliga backventiler. Modellerna är förstås olika, men många är konstruerade så att de piper och släpper ut ånga om värmen blir för hög och då är det bara att sänka värmen. Koktiden kan vara uppåt 70 procent kortare, något som naturligtvis sparar energi. /Svd

Lammlägg med ragu på vita bönor!

Alla ingredienserna läggs samtidigt i tryckkokaren och hela rätten är färdig på mindre än en halvtimme.

Till 4 port behövs:

300 g torkade vita bönor (ca 3 3/4 dl)

4 lammlägg

1 urkärnad chilifrukt

2 lagerblad

1 rosmarinkvist

2 vitlöksklyftor

1 köttbuljongtärning

4 dl krossade tomater

3 dl vatten

Salt och peppar

1. Blötlägg bönorna över natten.

2. Salta och peppra lammläggarna och bryn dem i en stekpanna.

3. Häll av blötläggningsvattnet från bönorna. Lägg bönorna i tryckkokaren tillsammans med chili, lagerblad, rosmarin, vitlöksklyftor, buljongtärning, krossade tomater och vatten. Lägg läggarna ovanpå.

4. Koka upp enligt tryckkokarens anvisningar. Koka under tryck 20-25 minuter.

5. Smaka av bönragun före serveringen. Kanske behövs mer salt.