LAMMFÄRSKEBAB!

sep 13, 2018 | Kött, Lamm

Jag gillar mat som är enkel att laga och som är vacker att servera. Det här är en sådan rätt. Jag inspireras just nu av Zeinas Kitchen som har en matblogg. Hon syns även i SVT i Timjan, tupp & tårta. Här kommer ett recept som är inspirerat från henne.

Kebab från Zeinas Kitchen

6 portioner
ca 1 kg lammfärs
1 gul lök
1 paprika (grön eller röd)
3 vitlöksklyftor
1 liten knippe färsk persilja
1,5 msk tomatpure till pensling av plåten

Kryddor:
1 msk paprikapulver
1 krm chiliflakes
Salt & svartpeppar
Garnering:
1 paprika
2 tomater
1 röd lök
persilja till garnering

Kebabsås:

Vitlökssås
1 dl majonäs
1,5 dl turkisk yoghurt
1 tsk vitlökspulver eller 1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk svartpeppar
1 tsk socker
0,5 tsk salt

Blanda samman alla ingredienser och ställ i kylen ett tag innan servering. Om du vill ha en rinnig sås, späder du ut den med lite vatten. För en skarpare vitlökssmak tillsätter du mer vitlök.

Gör såhär:
Skala löken och dela i klyftor, dela paprikan i klyftor, skala vitlök. Lägg paprika, vitlök, persilja och lök i en mixer. Mixa allting till en fin massa. Om du inte har en mixer kan du riva grönsakerna och finhacka persiljan. Lägg blandningen över färsen, tillsätt alla kryddor och blanda allting ordentligt.

Pensla en långpanna eller en rund värmetålig bricka, 30 x40 cm, med tomatpure. Tryck ut köttfärsen jämnt över hela plåten. Se till att köttfärsen plattas jämn och sprickfri för att få en fin kebab efter tillagning. Skär ut ca 8 stora portionsbitar i köttet (se bild). Hacka tomat, lök och paprika i klyftor. Garnera köttet med grönsakerna.

Värm ugnen till 200°. Tillaga köttet mitt i ugnen i ca 30-35 min. Köttet krymper ihop ganska mycket under gräddning, bli inte förvånad när du öppnar upp ugnsluckan. Servera med kebabsås och ris.

Receptet är inspirerat från www.zeinaskitchen.se

IMG_5206