Långpannebröd!

jan 24, 2022 | Bakning, Bröd

Perfekt bröd att baka och frysa in eller så går hela plåten åt på en gång när man har många barn hemma som jag har. Receptet kommer från Fredriks Fika.

Bröd i långpanna, 24 st

5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör
50 g jäst
4 dl rågsikt
1 ägg
1 tsk salt
2 msk honung
ca 8-9 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Koka upp hälften av vattnet.
2. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
3. Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan är 37 grader.
4. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
5. Tillsätt rågsikt ägg, salt, honung.
6. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen 10 minuter i maskin.
7. Låt degen jäsa i 30 minuter.
8. Smörj en långpanna med smör. Jag använde en som var 35*40cm.
9. Kavla ut degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten.
10. Skär bröden i trekanter. jag använde en degskrapa som jag doppade i lite mjöl. Strö över lite mjöl och picka bröden.
11. Låt jäsa i ca 30 minuter.
12. Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet mitt i ugnen 13-14 minuter.
13. Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att bryta och äta! Receptet kommer från Fredriks Fika.