Larvsallad?

sep 9, 2015 | Fågel, Gott och blandat, Vego

En kär vän tipsade mig om en sallad som hon sett i ett matprogram. Jag blev otroligt nyfiken på salladen eftersom namnet lätt kan misstolkas att tro att man ska äta larver. Men det som lockade mest var okokt ris som du steker gyllenbrunt i en panna och sedan mortlar. En av mina ungar är väldigt intresserad av mat och duktig på att sätta smaker så han fick provsmaka det oigenkännliga riset. Han smakade och kände igen smaken som inte var lätt kan jag själv meddela. Rätten fick högsta betyg mycket tack vare de goda smakerna men också sättet att äta salladen på. Kolla in receptet här nere!

Larbsallad! 

Från recept.nu ”Tina Nordström på besök”

Plockmat med salladsskålar, kycklingfärs och rostat ris. Crunchy och gott!

1,5 dl jasminris

500 g kycklingfärs

1 citrongräs, finhackat

3 tsk chiliflakes

2 msk fisksås

3 msk limejuice

2 sommar­ eller schalottenlökar

1 bunte färsk koriander och mynta

1 huvud isbergssallad eller hjärtsallad

rapsolja eller olivolja, till stekning

Lägg det råa riset i en panna. Rosta det gyllenbrunt, tar ca 10­-15 minuter. Rör runt i det då och då med en träslev. När det är jämnt gyllenbrunt, häll upp det i en mortel och krossa det till ett fint pul­ver. Alternativt använd en stavmixer.

1. Fräs färsen i en gryta med lite olivolja, den ska inte brynas utan bara bli genomkokt. Ta i citrongräs, chili, limejuice, fisksås och ca 2 msk av det mortlade riset. Låt gå med färsen ett par minuter. Smaksätt eventuellt med lite mer salt.

2. Skär ner löken i tunna skivor plocka och grovhacka örterna. Vänd ner lök och örter i färsen. Plocka stora skålar av salladen, lägg upp en rejäl sked med ”larb” i varje skål och servera. Strö gärna lite ”rispulver” på toppen för en mer crunchy sallad.