Lasagne al Forno

jan 15, 2019 | Gott och blandat, Kött, Pasta

Lasagne lagar jag alltid om jag vet att veckan innehåller mindre tid än vanligt för matlagning. Perfekt rätt att ha redo i frysen när tiden är knapp. Den här lasagnen innehåller blandfärs, rökt sidfläsk m.m. En mustig lasagne med mycket smak. Jag har ett knep när jag gör min lasagne, oavsett om den är vego eller köttbaserad. Istället för ostsås använder jag crème fraîche som jag blandar i köttfärssåsen för att få den extra krämig. Enkelt och gott plus att man slipper vara rädd att bränna ostsåsen som har hänt ett par gånger pga något barn behövt mig. Lycka till!

LASAGNE – AL FORNO

Ingredienser för 4 pers

 • 4 msk smör
 • 800 g blandfärs
 • 100 g rökt magert sidfläsk, tärnat
 • 1,5 tsk vitlök
 • 2 dl schalottenlök, finhackad
 • 6 dl passerade tomater
 • 1 dl rött vin
 • 2 msk köttfond eller 1 köttbuljongtärning
 • 2 dl rotselleri, finhackad
 • örter, t ex timjan, rosmarin och oregano
 • salt & peppar

  Köttfärssås:

 1. Hetta upp en gryta. Lägg i smöret och bryn färsen tillsammans med fläsk, lök och selleri.
 2. Häll i de passerade tomaterna, fonden och örterna. Låt koka sakta i 20 min.
 3. Blanda i crème fraîche och rör runt.
 4. Smaka av med flingsalt, svartpeppar och ev mer fond.
 5. Montera lasagnen genom att varva sås, fyllning och pasta i en ugnsfast form.
 6. Strö över riven parmesan och baka i nedre delen av ugnen i ca 40 min i 225 grader.

  Servera med en god sallad!