Låt barnen vara med i köket, punkt slut.

jan 16, 2013 | Okategoriserade

Vi har ett ganska litet kök i förhållande till hur många vi är i familjen. Men allt går om man bara vill. Mina barn tycker det är kul att hänga i köket och vara där man själv är. Det har ni säkert själva har erfarenhet av. Mina barn gör läxorna i köket, pysslar, ritar, leker mm. Just nu är det ena sonen som är väldigt matintresserad. Han sitter oftast på den enda bänken, alltså även den ytan där det ska hackas, läggas fram mat på mm. Ett tag stoppade jag ena sonen i diskhon (vi har två hoar)där han fick bada och den andra sonen på bänken medan jag lagade mat. Då hade dom kolla på mig och matlagningen och kunde följa processen. Jag vill bara tillägga att det inte vara någon fara med säkerheten eller hygienen. Men ibland får man använda fantasin när man ska laga mat med två små barn i ett litet kök.

Om några veckor kommer vi få ett större kök, det känns helt fantastiskt. Stora ytor att laga
mat på och bänkar där barnen kan stå och hacka själva. Men vem vet de kanske fortfarande vill sitta i diskhon och bada eller stå precis vid mig. Det hoppas jag iallafall. Annars kommer jag sakna min lilla assistent vid min sida. Grejen med att låta barnen vara med i köket är att man skapar ett intresse vid tidig ålder. Det ger också reslutat. Dom kan laga frukosten själva, lära sig vad alla grönsaker heter, hur man hanterar en hel kyckling mm. En morgon för några helger sen kom våra två flickor upp med mackor på sängen och välling till småbröderna. Jag hade ingen aning om att de visste hur mycket vällingpulver det skulle vara per flaska. Men de fixade det trots att vällingen va lite kall, men vad gör det när man få skönsång och en macka på sängen en blåsig lördagsmorgon. Sen att köket såg ut som det gjorde spelade ingen roll. Så låt barnen vara med och lära sig, det räcker med att ge barnet en morot och en potatisskalare så är lyckan gjord.

Min ena assistent.