Lax med het chilimajonäs & nudelsallad!

mar 10, 2020 | Fisk

Innan ni läser receptet och förhoppningsvis lagar den rätten så vill jag bara dela med mig att vad min äldsta son sa till mig när vi åt den i söndags. Han fullkomligt älskar asiatisk mat och dess smaker.

För det första blev han eld och lågor när han insåg vilka smaker middagen skulle innehålla  Sesamolja ”to die for” ungefär. Han bad mig få den här middagen serverad som söndagsmiddag hädanefter. Han slog majonäsen själv och smaksatte med så mycket siracha han tyckte kändes lagom. Ett väldigt gott betyg från en 10-åring. Testa du med!

IMG_0986

4 pers, 30 min

Ingredienser
500 g lax, den finaste biten ( spara resten och göra en god soppa eller laxburgare på det som är över)
2 msk sesamfrön
100 g glasnudlar
2 msk olivolja
1 röd chilifrukt, finhackad
2-3 salladslökar, finstrimlade
1 vitlöksklyfta, pressad (1 stor eller 2 mindre)
1/2 – 1 msk riven, färsk ingefära
1 lime, pressad och gärna 1 lime i klyftor som man kan ha till servering
1/2 msk sesamolja
1 kruka koriander
Salt, efter smak

Chilimajonnäs
2 äggulor
1-2 tsk japanska soja
1 nypa salt
2 dl rapsolja
2-3 msk sriracha-sause ( smaka av till den styrka du önskar)
1/2-1 pressad lime

Gör så här

Laxbiten bör frysas ett dygn innan du tinat upp den för att använda den i den här maträtten.
Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av och klipp nudlarna ett par gånger så dem inte blir så långa. (lättare att blanda salladen sedan om man klipper)
Finhacka chili & salladslök. Fräs i olivolja på medelhög värme i ca 2 min och pressa sedan ner vitöken, rör samman.
Blanda dem klippta glasnudlarna ner i  lök & chili-fräset och tillsätt hackad koriander, pressad lime, riven färsk ingefära & sesamolja. Smaka upp med salt!
Vänd laxbiten i sesamfröna. Stek den på hög värme med lite olja i pannan. Den ska stekas 1/2 cm in på varje sida (ej kanterna). Låt den sidan vila en stund på en skärbräda. Skär därefter laxen i tunna skivor.
Värm upp nudelsalladen på plattan precis innan servering och servera till laxen.

Chilimajonnäs
Slå majonnäsen.
Separera äggulorna från vitan och lägg gulorna i en skål.
Vispa samman kraftigt med soja och salt.
Droppa i oljan successivt tills den blir tjock. (OBS! droppa i)
När konsistensen känns tjock, lite tjockare än vanligt så blanda samman med sriracha-sause och pressad lime. Smaka upp med ev mer salt & soja.