Livet kom emellan veckomatsedeln!

sep 26, 2016 | Kött

Ungtuppen och jag satt inne en stund under under helgen och spånade ut en ny matvecka. Men som alltid så blir det sällan längre stunder eftersom det finns några (4 st) som avbryter och behöver hjälp eller vill fråga olika saker plus att en fick feber mitt i allt och blev väldigt mammig. Men det kommer en veckomatsedel, jag lovar.

Varannan vecka träffar jag ett tjejgäng som hittar på olika saker. Igår fick vi lära oss livräddning i vatten. Efteråt åkte vi hem till mig och åt en god gulaschsoppa smaksatt med citron och en enkel äpplepaj till dessert. När jag svängde ihop soppan under förmiddagen smakade den ingenting trots kryddor. Jag misstänker att den här soppan är bäst om man gör någon dag innan den ska spisas. Då är den nog allra bäst. Så idag kommer nog min lunch smaka gudomligt.

Ingredienser

 6 personer
  • 700 g benfritt nötkött som högrev eller fransyska
  • 3 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 tsk brödkummin
  • 1 ,5 msk paprikapulver
  • 6 msk tomatpuré
  • 8 dl oxbuljong
  • 5 röda paprikor
  • 6 potatisar
  • olivolja till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk rivet citronskal, smaka ev av med lite pressad citron

Så här gör du

  1. Skär köttet i 3 cm stora tärningar. Grovhacka lök, vitlök, och fräs tillsammans med köttbitarna i olja i en tjockbottnad gryta.
  2. När köttet brynts och löken mjuknat tillsätter du kummin, paprikapulver och tomatpuré och späder sedan med buljongen.
  3. Rensa paprikorna och dela hälften i små tärningar, hälften i lite större bitar. Lägg i tärningarna i grytan och låt allt sjuda under lock i ca en timme.
  4. Skala och skiva potatisen i kuber. Lägg i potatisen och de större paprikabitarna och sjud i ytterligare 15 minuter. Smaka av med citron, salt och svartpeppar.