Luddes falafel!

sep 29, 2014 | Vego

Mitt brorsbarn Ludvig också kallad Ludde har varit på besök hos mig och min familj i helgen. Han kom inte ensam utan hade med sig sin farmor, farfar och fyra mopskompisar. På grund av att jag och familjen bor på en ö så träffar vi inte Ludde så ofta som vi skulle vilja göra. Inför helgen hade jag planerat ett gäng middagar och luncher. Vi åt fisksoppa med aioli, indisk currygryta och saffransfalafel och massor med andra smarriga maträtter. Men det var speciellt en maträtt Ludde gillade extra mycket. Han klämde 6 stycken falafel…jag åt 5 stycken. Jag ska tillägga att Ludde är 2 år och jag 35 år. Antingen var han extremt hungrig eller så tyckte han det var genuint gott och kunde inte nöja sig med färre. Men en sak är säker, den ungen har matlust. Det är fantastiskt att se ett barn äta med sån aptit och uppleva nya smaker med sådan nyfikenhet. Ludde, du är välkommen tillbaka till ön. Jag har till din ära namngivit falafelrätten efter dig. 

Receptet är en skön repris. Den heter ”Hello Green”, av Josefin Jäger. Jag rekommenderar den varmt om du är sugen på ett äventyr i växtriket.

Saffransfalafel
4-6 port som tillbehör

3 dl naturella pekannötter eller solroskärnor
2 små morötter, skalade och hackade
3 dl kikärtor, kokta
1 liten gul lök, skalad och finhackad
1 stor vitlöksklyfta, skalad och finhackad
1/2 g saffran, låt dra i 1 msk hett vatten 20 minuter
Rivet skal av en liten citron
2 msk kallpressad olivolja
2 msk bovetemjöl
1 tsk havssalt
1 nypa cayennepeppar

Till servering hade jag tomater, turkisk yoghurt, gurka med mynta och fetaost.

Gör så här:

1. Kör pekannötterna eller solroskärnorna i en matberedare tills de är grovhackade.
2. Tillsätt morötter, kikärtor, gul lök, vitlök, saffransvatten, citronskal, olivolja, bovetemjöl och salt samt cayennepeppar. Kör med pulsknappen tills allt är väl blandat. Skarpa ner det som fastnat på sidorna.
3. Kyl smeten i minst en timme. Forma smeten till 20 runda falaflar.
4. Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
5. Lägg falaflarna på plåten och baka i mitten av ugnen 35-40 minuter, tills de är gyllene. Vänd efter halva tiden.
6. Servera med dina favorittillbehör.

falafel